Zo vermogend zijn huishoudens in Midden-Limburg

MIDDEN-LIMBURG – Wat is het doorsnee vermogen van huishoudens in de gemeenten in Midden-Limburg? Op die vraag geeft het CBS antwoord. Wat blijkt: de verschillen zijn behoorlijk groot. In Roermond is het vermogen met 31,7 duizend euro per huishouden het laagst, in Nederweert het hoogst (164 duizend euro).

Het doorsnee (mediane) vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit. Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Vermogen huishoudens
Dit landelijke beeld is min of meer ook in onze regio terug te zien. Hoewel Roermond en Weert geen grote steden zijn, is hier het doorsnee vermogen het laagst. Uitschieters naar boven zijn Nederweert, Leudal en Maasgouw. Het doorsnee vermogen per huishouden in Midden-Limburg is 113,5 duizend euro.

Daarmee zijn de huishoudens in onze regio relatief vermogend. Landelijk is het doorsnee vermogen per huishouden namelijk 49,8 duizend euro. Het CBS heeft voor de cijfers de meetdatum 1 januari 2019 genomen. Er waren in Nederland 7,8 miljoen huishoudens die samen 2400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1540 miljard.

Doorsnee Midden-Limburgse gemeenten
Weert 93 duizend euro
Nederweert 164 duizend euro
Leudal 147,9 duizend euro
Maasgouw 131,2 duizend euro
Roermond 31,7 duizend euro
Roerdalen 119,9 duizend euro
Echt-Susteren 106,9 duizend euro

Vorig artikelRuimere tijden laden en lossen binnenstad Weert blijven voorlopig gehandhaafd
Volgend artikelMichel Graef beëdigd als nieuwe wethouder Leudal