Kanon Dikke Antje komt terug naar het Bassin

Herinnering aan de middeleeuwse plattegrond van Weert

WEERT – De gemeente Weert zet dinsdag 12 januari het kanon Dikke Antje weer op zijn oorspronkelijke plek op de locatie Beekpoort/Bassin. Door verplaatsingen vanwege evenementen was het oude onderstel van Dikke Antje vervallen. Het onderstel is nu gerepareerd. Wethouder van Cultuur Geert Gabriëls is blij met de terugplaatsing: “Alle zes de kanonnen staan er dan weer. Ze horen bij de stad Weert. Ze hebben typisch Weerter namen gekregen en ze komen regelmatig terug in allerlei quizvragen.”

De plattegrond van de stad Weert is tot op de dag van vandaag qua hoofdvorm nog exact gelijk aan de middeleeuwse situatie. Via zes bruggen over de gracht gaven stadspoorten destijds toegang tot de stad. De straten die uitkwamen bij de stadspoorten hebben nog de naam van de poort. En kanonlopen markeren nu, op een symbolische wijze, de verdediging van de voormalige stadspoorten van de vestingstad Weert. De enige Weerter schutterij met wortels in de middeleeuwse geschiedenis, het stadsschuttersgilde Sinte Catharina 1480, heeft de zes kanonnen namen gegeven: Dikke Antje (Beekpoort), Dikke Wertha (Molenpoort), Dikke Daeke Bert (Langpoort), Dikke Groeëtmoel (Maaspoort), Dikke Graaf Jacob (Hoogpoort) en de Kleine Kroeekestop (Morregatpoort).

In de loop der tijd veranderde de tactiek van oorlogsvoeren en belegeren. Vestingsteden verliezen dan geleidelijk hun functie. Daarmee verandert ook het stadsgezicht van Weert: de muren en poorten worden afgebroken en de grachten gedempt en omgebouwd tot de huidige singels.

Scholen betrokken
Weert is opgenomen in het project Archeo Route Limburg, waar ook basisscholen en middelbare scholen bij zijn aangehaakt. Geïnteresseerden kunnen door het downloaden van de Archeo Route app op een smartphone de verhalen ontdekken achter archeologische vondsten in Limburg en dus ook in Weert. In het Archeo Routepunt Vestingstad Weert (hoek Maaspoort/Emmasingel, bij café De Tramhalte) komen de stadspoorten en de verdediging van de stad aan bod.

Wethouder van Cultuur Geert Gabriëls is enthousiast over de terugplaatsing van Dikke Antje en de aandacht voor de historie van Weert: “We willen op een moderne manier de geschiedenis van Weert voor iedereen weer zichtbaar en echt beleefbaar maken. Ik ben blij dat de scholen hierbij zijn betrokken, waardoor de verhalen over de geschiedenis van Weert ook bij de jonge mensen in Weert gaan leven.”

Het gilde Sinte Catharina 1480 wil op een later moment, als dat weer kan na de corona-uitbraak, nog een activiteit wijden aan de terugplaatsing van Dikke Antje.

Vorig artikelAutop koopt Arena Rent Venlo
Volgend artikelVier veilig vastelaovendj op vvweerterland.nl!