Weerter pater Jo Kuppens (78) ontvangt mensenrechtenprijs van stad Weimar (D)

WEIMAR/WEERT – De gemeenteraad van de Duitse stad Weimar heeft op woensdag 10 december, op de ‘Internationale Dag van de Rechten van de Mens’, de lokale Mensenrechten Award 2020 toegekend aan de Weerter pater Jo Kuppens en de mensenrechtenactiviste Felicia K. Monjeza, beiden uit het Afrikaanse land Malawi.

De twee prijswinnaars ontvangen de prijs van 5000 euro vanwege hun strijd tegen de massale schendingen van de mensenrechten en voor het beëindigen van de slavernij op de tabaksplantages in Malawi.

Plantages
Het werken op de plantages is de enige kans om te overleven. Arbeiders en hun gezinnen worden nog tot op de dag van vandaag uitgebuit. Ongeveer 78.000 kinderen werken op het land. Ze nemen elke dag onbedoeld grote hoeveelheden nicotine binnen, wat hun ontwikkeling belemmert en blijvende schade veroorzaakt. Volgens de onderscheiding van de gemeenteraad wordt ongeveer 50 procent van de vrouwen en meisjes blootgesteld aan seksueel geweld tijdens het werken op de plantages.

Jo Kuppens
Jo (Jos) Kuppens (lid van de Orde van de Witte Paters) was oprichter en -tot voor kort- directeur van het vooraanstaande ‘Centre fot Social Concern’ in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Zijn centrum is een kritisch volger van de regering en onderneemt al jaren actie tegen de (economische- en sociale) onderdrukking van de armen en tegen de uitbuiting van bevolkingsgroepen, met name tabaksarbeiders en hun gezinnen. Tevens heeft Kuppens zich met succes ingezet voor een vreedzame dialoog tussen de Islam en het Christendom in zijn land.

Vorig artikelWeert verzorgt Drive-in stembureau bij verkiezingen
Volgend artikelAlternatieve kledingdag voor kinderen in armoede