Bouw eigentijds ‘gouden’ gezicht van museumW van start

Verbouwing kost 3,2 miljoen euro

WEERT – De nieuwe gevel is van de hand van de Limburgse ontwerper Maurice Mentjens. Mentjens ziet het museum als een plek waar bijzondere verhalen en objecten centraal staan. En net als het museum wil ook Mentjens als ontwerper het liefst verhalen vertellen.

De verbouwing is voor een totaalbedrag van 3,2 miljoen euro aanbesteed aan het Weerter bedrijf Koppen Bouw. De rest van het beschikbare budget van 5,5 miljoen euro is voor de voorbereidende werkzaamheden, bijkomende kosten en de inrichting van het museum.

Gevelbekleding van goudkleurige messing platen
De rijke museumcollectie met meer dan 17.000 objecten vormde voor ontwerper Maurice Mentjens dan ook een vanzelfsprekende inspiratiebron. Uiteindelijk bleken de kostbare en kunstig versierde reliekhouders, waarin zich vaak een aandenken aan een heilige bevindt, het aanknopingspunt te zijn om tot het ontwerp van de nieuwe gevel te komen. Elementen van deze reliekhouders zie je bijvoorbeeld terug in de gedurfde materiaalkeuze voor de gevelbekleding: de goudkleurige messing platen. Ook de openstaande luiken die je zicht bieden op een vitrine met daarin de diversiteit aan schatten die het museum herbergt is ontleend aan deze vormgeving.

Hoewel geïnspireerd op het verleden, wil Maurice Mentjens met zijn ontwerp vooral naar de toekomst kijken. Net als de voorgevel uit 1911, voegt de nieuw gevel een hoofdstuk toe aan het verhaal van het gebouw. Er ontstaat een prikkelend evenwicht tussen oud en nieuw, tussen historische en hedendaagse visies. En dat is precies wat het museum in de toekomst gaat uitdragen: met de diverse historische collecties van toen, rijkgeschakeerde verhalen van nu vertellen.

Verplaatsing entree
Een van de andere grote veranderingen aan de buitenzijde is de verplaatsing van de museumentree naar de Meikoel. Het museum zal, zonder een fysieke drempel aan die zijde, makkelijker toegankelijk zijn. Dit is een verbetering die zeker bijdraagt aan een museum dat letterlijk en figuurlijk laagdrempeliger wordt.
De statige entree met buitentrap aan de Markt blijft de ingang voor bijzondere en memorabele gebeurtenissen, zoals huwelijken, ceremoniële bijeenkomsten en speciale voorstellingen in het gebouw.

Artist impressie via website museumW.nl

Vorig artikelWerkzaamheden stadspark van start, geen herinrichting Kasteelsingel
Volgend artikelMuziekinstallatie in het centrum van Weert