Schoolmeubilair KoaLa school naar Malawi

Twee containers met leermiddelen, schoolmeubilair en bedden voor onderwijs in Malawi

WEERT – Een groot aantal -overtollig geworden- leermiddelen en schoolmeubilair van de KoaLa basisschool op het voormalige azc terrein in Weert, wordt dinsdag 10 november vanuit Antwerpen verscheept naar Malawi. Zoals bekend is met ingang van 15 september jl. officieel een einde gekomen aan het azc Weert en daarmee ook aan de Koalaschool (PO) en aan NTC ‘Het Kwadrant’ (VO).

De besturen van MeerderWeert en Eduquaat hebben het verzoek van de voormalige Koala teamleiders Thérèse Huijbregts en Jos Leenders overgenomen om de overtollige leermiddelen en schoolmeubilair te schenken aan diverse scholen in Malawi. De beide onderwijsbesturen financieren ook het transport van een van de containers. De tweede container wordt gefinancierd door de Stichting ‘Jos en Mien Kersten-van Lier’ en enkele particulieren uit Weert.

De containers bevatten niet alleen onderwijsmateriaal. Naast een aantal gevulde dozen van particulieren  gaan er ook talloze bedden en matrassen en (para-)medische) hulpgoederen mee naar Malawi; goederen geschonken door Horne Quartier Weert,  Catharina ziekenhuis (Eindhoven) en Medicura (Nederweert). Deze medische hulpmiddelen zijn bestemd voor een klein regionaal ziekenhuis in het oosten van Malawi. De scholen die leermiddelen ontvangen zijn: een meisjesschool en een dovenschool in Mua en in Lilongwe een school voor ‘speciaal onderwijs’, de Don Bosco ambachtsschool,  de Chipala school  en het Centre for Social Concern in Lilongwe.

De containers blijven in Malawi en worden geschonken aan een dorpje nabij Mua. Deze zullen voorlopig als opslag dienen en later geruild worden voor kleuterklaslokalen.

Speciale band Weert-Malawi
Al jaren is er een speciale band tussen Weert en Malawi. Debet aan die speciale relatie is het Weerter Missie Thuisfront en de Weertenaar Jo Kuppens (77). Kuppens, lid van de orde van de Witte Paters, was tot 2019 directeur van het toonaangevende Centre for Social Concern in de hoofdstad Lilongwe.

Daarbij kwam ook nog het contact in 2009 tussen de Weerter leerkracht Thérèse Huijbregts en Jos Kuppens. Vanaf dat jaar is Huijbregts kleinschalige onderwijs- en gezondheidsprojecten gaan opzetten; projecten mogelijk gemaakt door donaties van vrienden en kennissen.

Ook de Philips van Horne SG steunde in 2018 tijdens het 50-jarig bestaan van de school een onderwijsproject in Malawi. Via talloze acties bracht de school meer dan 50.000 euro bij elkaar voor de bouw van zes lokalen voor de Chipala school in Lilongwe.

De coördinatie van de verspreiding van de goederen in Malawi wordt bij aankomst in januari 2021 uitgevoerd door pater Jo Kuppens en de in Mua woonachtige Ineke Hendrikx (Nazareth Foundation).

Dank
Deze hulpactie is mede tot stand gekomen dankzij: MeerderWeert en Eduquaat, Stichting ‘Jos en Mien Kersten-van Lier’, Moonen Packaging, Philips van Horne SG, Horne Quartier Weert, Medicura (Nederweert), Catharina ziekenhuis, Janssen-Hermans Optiek en Lucas Vakmaterialen ( Eindhoven) en enkele particulieren.

Vorig artikelArcheologische vondsten bij sloopwerkzaamheden de Rekenkamer in Roermond
Volgend artikelGelukkig wel speculaas, dit jaar via Ons Nederweert