Erfgoedorganisaties ernstig bezorgd over de voorgenomen sloop 17-18de eeuwse stadsboerderij Weert

historische en onherstelbare fout

Uiterst links de boerderij met op de achtergrond de oliemolen van Kampers | foto: Weertsisveranderd.nl ca. 1890 collectie Dor

WEERT – De erfgoedorganisaties ‘De Aldenborgh’, archeologische Werkgroep Peel Maas en Kempen en de ‘Stadgidsen Weert’ willen dat het gemeentebestuur en de eigenaar zich inzetten voor het behoud van de eeuwenoude stadsboerderij aan de Beekpoort.

De organisaties schreven hiervoor een brandbrief aan het college van B&W en de gemeenteraad van Weert. De briefschrijvers zijn er van overtuigd dat er een “historische en onherstelbare fout” wordt gemaakt om mee te werken aan de sloop.

Lees ook: Stadsboerderij ouder dan gedacht

B&W voorstel BJ1085098 spreekt over een kwaliteitsverbetering:. De herontwikkeling zorgt voor een kwaliteitsverbetering van het gebied, hetgeen een positieve uitstraling heeft op de omgeving, waaronder de nieuwbouw aan de Werthaboulevard.”

Lees ook: Bouw van 7 levensloopbestendige woningen Beekpoort / Nazarethsteeg

Volgens de erfgoedorganisaties is er pas sprak van een kwaliteitsverbetering als de eigenaar de boerderij restaureert. ‘We hebben de afgelopen jaren heel vaak gezien dat dankzij particulier initiatief monumenten volledig zijn gerestaureerd! Het gemeentebestuur is een warm pleitbezorger van diversiteit. Dat geldt hopelijk ook voor de stedenbouw. Hoe mooi en verhalend is een oude boerderij aan de loop van de toenmalige Weerterbeek tussen alle nieuwbouw.’ Zo valt te lezen in de brief.

Lees ook: Waarschijnlijk toch sloop voor eeuwenoude stadboerderij

Herijking van de gemeentelijke monumentenlijst Weert
Momenteel is men bezig met de herijking van de gemeentelijke monumentenlijst (en de beschermde gezichten). Op 15 juni 2020 is opdracht gegeven aan Klement Rentmeesters. Inmiddels is de inventarisatie van de potentiële monumenten en een verkenning van het hele gebied afgerond. Of de boerderij op de potentiële monumentenlijst staat is niet bekend.

Lees meer over de historie: Stadsboerderij Beekpoort

Vorig artikelPetitie spoedzorg nu ook in het Weerter gemeentehuis
Volgend artikelJasseninzamelactie ook in de gemeente Weert