Wat is technische analyse en hoe pas je het toe?

Aangezien het geld op onze spaarrekening maar weinig meer oplevert, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Daarom wint beleggen in financiële instrumenten als valuta, aandelen, ETF’s of digitale munten alsmaar aan populariteit. Hiervoor kan men bij online brokers terecht. Zij bieden trading platformen aan waar beleggers snel en eenvoudig kunnen investeren in financiële producten. Technische analyse is een populaire strategie waar veel beleggers gebruik van maken. Wat houdt dit in en hoe werkt het?

De voorbije jaren is online investeren steeds toegankelijker geworden. Er bestaan namelijk tientallen brokers waarbij je kunt beleggen in verschillende handelsinstrumenten. Dit doet men via het handelsplatform dat wordt aangeboden door de brokers. Op dit platform kun je de koers van de instrumenten volgen en kun je gebruik maken van tools waarmee je de markt kunt lezen of soms zelfs voorspellen.

Lijkt online investeren in financiële producten iets voor jou? Dan moet je bij een online broker zijn. Ben je nieuw in de beleggingswereld en weet je niet hoe je van start gaat? Bekijk de opties voor online trading om te weten te komen bij welke brokers je kunt investeren.

Wat betekent technische analyse?
Ervaren beleggers passen technische analyse toe om de beweging van de koers te voorspellen. Wat betekent technische analyse? Investeerders proberen patronen te herkennen in de grafieken. Hiervoor raadplegen ze gegevens uit het verleden en gebruiken die om de toekomst als het ware te voorspellen.

Mocht je al van fundamentele analyse hebben gehoord, dan denk je misschien dat dit hetzelfde principe is. Toch is dit niet zo. Bij fundamentele analyse kijken beleggers naar de huidige financiële cijfers van een bedrijf om een voorspelling te doen over de toekomst. Deze strategie wordt vooral gebruikt door beleggers die op lange termijn investeren. Technische analyse wordt vaker gebruikt om beleggingen te doen op korte termijn.

Hoe werkt het?
Technische analyse maakt gebruik van indicatoren. Beleggers gebruiken deze indicatoren om het beste moment om in of uit te stappen te identificeren. Zo bepalen ze wanneer ze een financieel instrument kopen of verkopen. Verderop gaan we wat dieper in op deze indicatoren.

Hoe meer indicatoren bijeenkomen, hoe groter de kans dat de koers zich in de richting beweegt die de beleggers hadden voorspeld. Beleggers maken gebruik van technische analyse om het punt waar ze de grootste kans op succes hebben te zoeken.

Hoe pas je technische analyse toe?
Wil je graag zelf technische analyse toepassen, dan moet je je verdiepen in de grafieken van het handelsinstrument dat je wilt kopen. Je maakt hiervoor gebruik van verschillende indicatoren die we hieronder zullen bespreken.

Wil je eerst risicoloos technische analyse uitproberen? Dan kan dit bij een online broker met een demo account. Brokers geven nieuwe klanten namelijk de kans om een proefaccount te openen. Klanten ontvangen dan een virtueel bedrag waarmee ze het handelsplatform kunnen leren kennen. Ook het risicoloos toepassen van strategieën als technische analyse kan met een demo account worden gedaan.
Nadat je toegang hebt tot het handelsplatform, moet je de huidige trend onder de loep nemen. Er bestaan grofweg drie verschillende trends: een uptrend, downtrend of consolidatie.

Beweegt de koers zich vooral opwaarts? Dan spreken we van een uptrend. Als de koers zich voornamelijk neerwaarts beweegt, dan is er sprake van een downtrend. Beweegt de koers zich zijwaarts, dan bevindt de koers zich in consolidatie. Over het algemeen handelen beleggers met de trend mee. Als de koers een kleine beweging maakt in de tegenovergestelde richting, dan openen ze een positie.

De volgende stap is om een sterk horizontaal niveau te zoeken. Wat betekent een dergelijk niveau? Dit is een prijsniveau waar de prijs moeilijk doorheen breekt. Er bestaan twee horizontale niveaus: het ondersteunings- en weerstandsniveau.

We spreken van een ondersteuningsniveau wanneer de prijs niet door dit niveau zakt. Bij een weerstandsniveau breekt de prijs niet doorheen dit niveau. Beleggers openen vaak een positie op een van deze niveaus omdat de kans op een beweging in een tegenovergestelde richting hier erg groot is.

Welke indicatoren?
Om te kunnen gebruik maken van indicatoren, moet je een account aanmaken bij een online broker. De indicatoren worden aangeboden op de handelsplatformen van de brokers. Beleggers kunnen kiezen uit tientallen verschillende indicatoren. Hieronder zullen we enkele van de populairste en bekendste indicatoren bespreken.

Een eerste indicator die door veel doorgewinterde beleggers wordt gebruikt, is het voortschrijdende gemiddelde. Dit wordt in het Engels ook wel moving averages genoemd. Moving averages tonen de gemiddelde koers van een product over een bepaalde periode. Deze indicator wordt gebruikt door beleggers om te beslissen of ze een positie openen of niet. Voortschrijdende gemiddelden geven ook veel informatie weer over de huidige trend. Kent de moving average een scherpe hoek of neemt de afstand tussen twee averages toe, dan wordt de trend sterker.

Een tweede populaire indicator is de Relatieve Sterkte Index. Beleggers gebruiken deze indicator om een goed instapmoment te bepalen. Deze indicator kan ook worden gebruikt om te voorspellen of de koers zich verder in dezelfde richting zal bewegen. Als de RSI in dezelfde richting als de koers beweegt, dan zet de trend zich waarschijnlijk door. Gebeurt het omgekeerde en beweegt de RSI in de andere richting, dan keert de trend om.

Ook de MACD indicator is erg geliefd onder investeerders. MACD staat voor moving average convergence divergence. Met deze indicator kijken beleggers naar het 12- en 26-daags exponentieel voortschrijdende gemiddelde. Daarna trekt men het 26-daags gemiddelde af van het 12-daags gemiddelde. Deze lijn ligt daarna rond het nulpunt. Als de MACD de 0 naar boven doorkruist, dan kiezen beleggers ervoor om te kopen. Doorkruist de MACD de 0 naar beneden, dan besluiten ze te verkopen.

Wil je graag weten hoe je deze indicatoren kunt gebruiken? Op het web zijn er heel wat handleidingen beschikbaar die je hierbij helpen. Ook vind je meer informatie over de andere indicatoren die kunnen worden toegepast.

Enkele tips
Voordat je van start gaat, willen we je nog enkele tips meegeven. Bij het toepassen van technische analyse is het erg belangrijk dat je op voorhand beslist wanneer je een positie opent of sluit. Beslis vooraf wanneer je je winst of verlies neemt. Daarom wordt aangeraden om een stop-loss te gebruiken. Je geeft dan op voorhand het punt aan waarop je je verlies neemt. Bereikt de koers deze stopprijs, dan sluit het handelsplatform automatisch je positie.

Bovendien is het belangrijk om je analyse eerst risicoloos uit te proberen. Dit kan met de demo account van online brokers. Voer bijvoorbeeld een analyse uit o.b.v. oude gegevens om te zien of je de koers juist hebt kunnen voorspellen. Pas nadat je de strategie begrijpt en succesvol hebt toegepast, kun je technische analyse in het echt gebruiken.

Daarnaast besluiten veel ervaren beleggers om technische analyse te gebruiken in combinatie met fundamentele analyse. Ze zijn namelijk van mening dat je betere resultaten kunt behalen door verschillende bronnen te raadplegen.

Toch moeten we je waarschuwen: het toepassen van technische analyse leidt niet tot automatische winst. Bovendien is beleggen altijd risicovol en bestaat de kans op verlies. Beleg daarom met verstand.

 

Vorig artikelOpbrengst Goede Doelen Week in Nederweert
Volgend artikelBelgië gaat verder op slot