Coronacrisis laat sporen na op arbeidsmarkt

afname van de werkgelegenheid

ROERMOND | WEERT – De invloed van het coronavirus op de arbeidsmarkt is groot. Bijna alle sectoren krijgen in meer of mindere mate te maken met een afname van de werkgelegenheid. Daarnaast daalt het aantal vacatures en neemt het aantal mensen met een uitkering toe.

In mei 2020 zijn er in Midden-Limburg 108.000 werknemers. Ruim vier op de tien werknemers (45%) in Midden-Limburg werkt in sectoren met een kleine of geen krimp. Het betreft dan onder meer grote sectoren als zorg & welzijn, onderwijs en openbaar bestuur. Bijna een kwart van de werknemers in Midden-Limburg werkt echter in sectoren meteen zeer grote krimp of een grote krimp. Het aandeel van deze sectoren is met 23% iets lager dan landelijk. Voor heel Nederland gaat het om 25%. Dit is een gevolg van de regionale werkgelegenheidsstructuur. Een beperkt deel van de werknemers in Midden-Limburg werkt in de detailhandel food, de enige sector waar sprake is van groei van het aantal werknemers in de periode februari 2020-mei 2020. Ongeveer 1.000 werknemers (1% van het totaal aantal werken in sectoren waarvoor de impact niet bepaald kan worden.

Krimpende vacaturemarkt: een derde minder vacatures
Het effect van corona op de ontwikkeling in sectoren vertaalt zich ook door naar de openstaande vacatures. De openstaande online vacatures voor werkzoekenden daalden in de weken direct volgend op het begin van de coronacrisis sterk. Vanaf medio mei (week 16-19) ontstaat er een wisselend beeld op een lager niveau met toe- en afnamen ten opzichte van de voorafgaande periode. Het weekgemiddelde openstaande online vacatures in 2020 tot en met week 11 in Midden-Limburg bedroeg 2.590. Dit gemiddelde daalde in de periode erna 25% tot gemiddeld 1.940 vacatures per week in de periode week 12 tot en met 35. Dit is een iets lichtere daling dan landelijk (-29%).

Meer lezen: klik hier op UWV regio in beeld.

Vorig artikelNederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen
Volgend artikelStadsboerderij Beekpoort ouder dan gedacht