Meer mensen halen de griepprik dan in vorige jaren

Wachtrij voor een griepprik in Weert

WEERT – In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Dit jaar willen zoals verwacht meer mensen de griepprik halen dan in vorige jaren.

Er zijn dit jaar meer griepvaccins ingekocht. Het is op dit moment niet duidelijk of er toch een tekort aan griepprikken ontstaat. Er is een maximum ingesteld voor het aantal griepprikken dat huisartsen kunnen nabestellen. Daarmee zorgt mee voor een eerlijke verdeling van de griepvaccins. Zo kan iedereen die een griepprik wil, die ook kan krijgen. Dus ook bij de huisartsen die later vaccineren.

Griepprikken die nu nabesteld worden, worden in november of december geleverd. En als er griepprikken overblijven, worden die in december verdeeld over de praktijken.  Het is mogelijk dat sommige mensen daardoor langer op hun griepprik moeten wachten dan normaal.

De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Zij ontvangen van de huisarts een uitnodiging voor de griepprik. De griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op griep. Het griepseizoen is nog niet begonnen. Op het zuidelijk halfrond is het griepseizoen mild verlopen. Dat kan te maken hebben met de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Afstand houden, handen wassen en drukte vermijden helpen tegen de verspreiding van COVID-19, maar ook tegen de verspreiding van griep.