Scholieren Citaverde College denken als groenadviseurs mee

NEDERWEERT – Groenvoorzieningen zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving. Zeker wanneer dit niet wordt verstoord door zwerfafval of andere vervuiling. Scholieren op het Citaverde College denken daar actief over na. Met het project Groen in de omgeving zijn zij aan het begin van dit schooljaar gestart met een opdracht om hier als heuse adviseurs naar te kijken.

De gemeente Nederweert gaat samen met de leerlingen de uitdaging aan om een groene omgeving aantrekkelijk te maken en tegelijkertijd schoon te houden. “Het is belangrijk om open te staan voor de ideeën van deze jonge generatie. Tegelijkertijd zorgt dit ook voor actieve burgerschapsvorming”, aldus zwerfafvaladviseur Jorn. Namens de gemeente begeleidt hij de leerlingen. Maar Jorn doet meer.

Gastlessen en blikvangers
“We verzorgen bijvoorbeeld gastlessen op scholen, helpen bij het slim inrichten en plaatsen van afvalbakken en we steunen vrijwilligers. Eerder werd al samen met scholieren van het Citaverde College gekeken op welke fietsroutes tussen school en de supermarkt het meeste zwerfafval terechtkomt. Door opvallende rode blikvangers wordt hier nu veel zwerfafval voorkomen.”

Zwerfafvalacties
Op verschillende basisscholen zijn dit jaar al gastlessen gegeven over zwerfafval. Daarbij gaan leerlingen fanatiek aan de slag om buiten zwerfafval op te ruimen met opschoonmaterialen van de gemeente. Basisschool De Klimop en De Kerneel zijn al in actie gekomen. De Tweesprong in Nederweert-Eind en Basisschool Budschop volgen binnenkort. Later dit schooljaar worden de ideeën vanuit het project Groen in de omgeving van het Citaverde College gepresenteerd aan de gemeente. “Wij zijn erg benieuwd of we samen met de scholieren een mooie oplossing kunnen gebruiken om de gemeente schoon te houden”, aldus Jorn.

Nieuw afvalbeleid in de maak
Hans van de Kerkhof is als beleidsmedewerker betrokken bij het nieuwe afvalbeleid dat in de maak is. Want ook daar zijn we mee bezig. U kon er eerder over lezen. De belangrijkste reden om een nieuw afvalbeleid op te stellen, is dat binnen de huidige manier van inzamelen nog te weinig gescheiden wordt. “Het kan anders en het kan beter”, aldus Van de Kerkhof. Hoe? Dat is een vraag waarover we samen met een afvalspecialist, de gemeenteraad en een aantal inwoners in gesprek zijn gegaan. Inmiddels zijn meerdere oplossingen bekeken tijdens twee bijeenkomsten. Maar er zijn ook nog vragen. Daarom vindt er op dinsdag 10 november een vervolgsessie plaats. Daarna wordt een voorstel uitgewerkt voor het college van B&W.

ZAPpers
“Het afgelopen jaar zagen we de hoeveelheid zwerfafval en dumpingen toenemen”, gaat Van de Kerkhof verder. Corona speelde daar een rol in. Gelukkig zijn er ook mensen die de openbare ruimte wel respecteren. Zo hebben we een aantal vrijwilligers, zogenaamde ZAPpers, die regelmatig zwerfafval prikken. Wilt u, los van het nieuwe afvalbeleid dat in de maak is, ook in actie komen tegen zwerfafval? Neem dan contact op met [email protected].

Vorig artikelCranendonck krijgt geld om overlastgevende asielzoekers aan te pakken
Volgend artikelGemeente Roermond geeft vergunningen voor nieuwe coffeeshops