Geld verdienen aan afval? Doe de Keyport scan circulair

Neem contact op met Renske Cox, Business Developer Keyport.

Keyportregio – Keyport Business Developer Renske Cox schudt de succesverhalen zo uit haar mouw. “En dan heb ik het nog niet gehad over de winst die we boeken door ondernemers collectief te helpen met duurzame koffiebekers die na gebruik opgehaald worden voor recycling. Of met het vervangen van standaard printpapier door duurzaam printpapier dat wordt gemaakt van landbouwafval. En met het inzamelen van koffiedrab voor het kweken van oesterzwammen door Zwamburg voor de regionale horeca.”

Binnenkort rijdt de eerst vrachtwagen langs bij de deelnemende bedrijven om het koffiedrab op te halen en naar de kweker te brengen. Hij neemt meteen de duurzame koffiebekers en het printpapier mee. Heel praktisch en laagdrempelig dus.

Renske Cox helpt ondernemers in de Keyport regio (Midden-Limburg en Cranendonck) met de next step in duurzaam ondernemen. “Vaak willen ondernemers wel, maar zien ze de kansen niet. Omdat matches vaak sector overschrijdend zijn, en men hier geen netwerk heeft. De softwaretool InduSym maakt interessante kansen snel zichtbaar.’

Meedoen is heel eenvoudig. “Eén telefoontje en we maken een afspraak. Ik begin dan met een inventarisatie op locatie. We brengen afvalstromen en energiestromen in kaart. Vervolgens krijg je een persoonlijk advies waarbij meteen wordt aangegeven voor welke buurondernemers jouw afval een grondstof kan zijn. Dan is afval geen afval meer, en kost het minder geld om te verwerken. Soms kun je er zelfs geld mee verdienen omdat jouw afval voor een andere ondernemer van waarde is.”

Intussen zijn er meer dan honderd regionale ondernemers aangesloten bij InduSym. Samenwerken loont! Renske: “Voor een MKB’er met een klein volume is het lastig om zelf een oplossing te vinden. Door ondernemers bij elkaar te brengen wordt het wél een interessante businesscase.“

Naast deze inventarisatie op locatie, organiseren we ook online inspiratiesessies om ondernemers te informeren én ze concreet op weg te helpen. “Bij bedrijventerrein Pannenweg II in Nederweert heeft meer dan 75% van de bedrijven deelgenomen” vertelt Renske. “Met al deze ondernemers zijn we nu aan het kijken om op het terrein zelf een kleine milieustraat op maat te starten waar speciale afvalstromen verzameld kunnen worden voor hergebruik. Hoe mooi is dat!”

Wil je weten of jij aan afval kunt verdienen?
Neem contact op met Renske Cox.

TonHagelstein_Programmamanager_Keyport2020.jpgRenske Cox
Business Developer Keyport
• arbeidsmarkt • opleiden, bijscholen of omscholen • duurzaamheid
[email protected] | M. 06-57587920


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.

BRONKeyport
Vorig artikelVeranderende arbeidsmarkt versnelt noodzaak bij- en omscholing
Volgend artikelLandmachtoefening bij Weert en rond de Peel