Docu-serie ‘Bouwen Aan het Paradijs’

vanaf half oktober wekelijks op L1 TV

Een van de nieuwe series op L1 TV is dit najaar Bouwen aan het Paradijs, een documentaireserie over mensen in Noord-Limburg die geheel duurzaam en zelfvoorzienend willen leven op één hectare grond. Om te wonen met eigen familie, met zelfverbouwd voedsel en een eigen water- en energievoorziening.

Voor L1 volgde documentairemaker Wiek Lenssen vier jaar lang het wel en wee van deze groep idealisten. Zij proberen hun droom gestalte te geven door op de landgoederen van Stichting Phien in Venray en Horst aan de Maas voedselbossen aan te leggen, ecologische huisjes te bouwen en allerlei slimme oplossingen te bedenken om ‘de voetafdruk op onze planeet niet groter te maken dan één hectare per familie.’

De tijden lijken meer dan rijp voor dit soort initiatieven, maar toch is deze droom niet even snel en zonder problemen te realiseren. Het experiment wordt bepaald niet met gejuich ontvangen door de directe omgeving en betrokken overheden.

In zes afleveringen toont Bouwen aan het Paradijs de niet aflatende strijd van de gedreven initiatiefnemers: vader Peter en dochter Imke Slijpen uit Venlo en een bonte verzameling ‘ecolonisten’. Samen willen zij het bijzondere landgoed opbouwen. Niet alleen is er de strijd met de elementen, als men opeens moet afzien van bestaande structuren of oplossingen moet zoeken tegen de extremen van de natuur. Daarnaast is er de strijd tegen onbegrip en traagheid waarmee ambtelijke molens draaien op het Limburgse platteland. Voor dat platteland geldt nog sterk de norm van de grootschalige, intensieve landbouw.

Actuele problemen rond stikstof en CO2-uitstoot vormen een belangrijke motivatie voor de deelnemers. Deze kwesties geven immers aan dat onze huidige vorm van landbouw zich inmiddels op een doodlopend spoor bevindt, zo is hun stelling. Dat rechtvaardigt de vraag of idealen, zoals deze van Stichting Phien, een alternatief kunnen bieden voor ons platteland?

Ieder zaterdag een nieuwe aflevering op L1 TV, vanaf 17 oktober.
Zaterdag 14:00, 15:30, 18:00 en 21:00 uur. Na uitzending ook te zien op L1.nl.

Vorig artikel1903 – Leerloijerij Clercx Langstraat
Volgend artikelGeen traditionele Vastelaovendsviering in gemeente Nederweert