Nieuw boek over familie Lemmen-Coumans uit Laar

WEERT – Onder de titel ‘Laar 147, Verhalen over foto’s uit een oud familiealbum’ presenteren Jan Lemmen, Thieu Lemmen en Maria Hendriks-Lemmen een uniek historisch boek met verhalen en foto’s uit een oud familiealbum.

De presentatie vindt -in kleine kring- plaats op 18 oktober in Café Zaal “Bee-j Bertje”  op Laar.

Over het boek
Toen Jan Lemmen, midden in coronatijd, oude foto’s in een familiealbum onder ogen kreeg, kwam hij op het idee om deze foto’s als een kapstok te gebruiken voor verhalen met als doel deze verhalen te bundelen in een boek. Bij het schrijven van het boekje heeft Lemmen medewerking gekregen van zijn zus Maria en zijn broer Thieu.

Waarom de titel Laar 147, Verhalen over foto’s uit een oud familiealbum?
De samensteller(s) van het fotoalbum woonden in het huis dat in het verleden ‘Laar 147’ als adres had. In dit huis, dat in 1899 door de opa van de schrijvers – Willem Lemmen – is gebouwd maar inmiddels plaatst heeft moeten maken voor een nieuwbouwhuis, zijn ook Jan Lemmen en zijn broers en zussen geboren. Vandaar de keuze voor deze titel.

Centraal in de zoektocht naar de identiteit van de op de vaak meer dan 100 jaar oude foto’s afgebeelde personen, stond een foto van drie jonge stelletjes. De vraag die de schrijver zich stelde was, ‘waarom de foto van deze jonge mensen, die geen familie van de samensteller(s) bleken te zijn,  in dit familiealbum terecht waren gekomen’. Deze zoektocht leverde geen duidelijke antwoord op; immers de personen die daarover meer zouden kunnen vertellen zijn al lang overleden.

Een greep uit de inhoud:
Jan Lemmen gaat in op de vraag wat de Eerste Wereldoorlog voor gevolgen had voor het gezin van Willem Lemmen en zijn vrouw Catharina de Pollaert;

  • Thieu Lemmen haalt herinneringen op aan hoe hij als 10-jarige op Laar de bevrijding heeft ervaren.
  • Maria Hendriks- Lemmen vertelt over oom Toon Lemmen, in het Weert van de jaren 30-40 beter bekend als Lemmen de Kleermaker, een talentvolle man die in de oorlog de verkeerde afslag nam.

Bestellen
Het boekje, uitgevoerd in het formaat 17×24 centimeter en voorzien van een harde omslag, telt 141 pagina’s met 145 foto’s. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor de leden van het gezin Lemmen-Coumans en naaste familie. Na 18 oktober is voor belangstellenden buiten deze kring een beperkt aantal beschikbaar. Het boek kost € 17,50. Contactadres:  [email protected]

Over de auteurs:
Jan Lemmen (1942), als juridisch beleidsmedewerker op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag, in 2003 met vervroegd pensioen gegaan. In 2012 met zijn vrouw Yvonne teruggekeerd naar Weert.
Thieu Lemmen (1934), als directeur Sociale Zaken van de gemeente Helmond in 1992 met vervroegd pensioen gegaan. Woont met zijn vrouw Kitty in Stiphout.
Mareia Hendriks-Lemmen (1950), als officier van Justitie bij het Parket te Maastricht in 2015 met pensioen gegaan. Woont met haar man in Maastricht.

Vorig artikelCranendonck stelt extra krediet beschikbaar voor zonnepanelenproject
Volgend artikelKunstbeurs Tefaf verplaatst naar mei 2021 vanwege corona