Gemeentelijke bermen en sloten worden gemaaid

Werkzaamheden van oktober tot begin december

Foto: Google Maps

WEERT – Binnenkort worden de gemeentelijke bermen en sloten weer gemaaid. De werkzaamheden starten in oktober en duren tot begin december. De gemeente Weert gebruikt voor het maaien van de bermen een ecologische methode, waarbij een klein gedeelte van de berm blijft staan. Hierdoor kunnen meer insecten en bloeiende planten in de bermen leven.

De gemeente Weert maait de gemeentelijke bermen en sloten buiten de bebouwde kom. Bermen en sloten langs provinciale wegen en snelwegen en andere bermen en sloten die niet van de gemeente zijn, worden niet door de gemeente gemaaid. Doordat de gemeente vele vierkante meters berm en honderden kilometers sloot maait, duurt het maaien ongeveer 3 maanden. In sommige buurten zijn de bermen en sloten dus pas in december aan de beurt.

De gemeente maait eerst de berm en later de sloot. Hiervoor worden verschillende machines gebruikt. Het kan daarom lijken alsof er iets vergeten wordt, maar dat is niet het geval.

Meer insecten en bloeiende planten
De gemeente laat een gedeelte van de berm (ongeveer 20%) staan voor de insecten die hier leven. Het maaisel wordt pas na enkele dagen opgeruimd, zodat deze insecten de kans hebben om weg te kruipen in de overgebleven planten en zaden op de grond kunnen vallen. Door het maaisel daarna op te ruimen, krijgen meer bloeiende planten de kans om te groeien in de bermen. Dit is goed voor verschillende soorten insecten, zoals bijen en vlinders.

Vorig artikelIllegale rave in Weert door politie beëindigd
Volgend artikelRoermond kiest voor Streetwise bij aanpak leegstand binnenstad