Gemeente Weert pakt afval aan met campagne

WEERT – Ondergrondse afvalcontainers die in een gezellige huiskamer veranderen en een enorme afvalberg midden in de stad. Dit is de start van de campagne ‘net zoals thuis’, waarmee de gemeente Weert iets wil doen aan de vele bijplaatsingen in Weert. Elke dag staan er op verschillende plekken in Weert grof afval en zakken huisvuil naast ondergrondse afvalcontainers. Dit verpest de uitstraling van de omgeving.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “Dit afval is een grote ergernis van veel inwoners en van de gemeente. Met de campagne willen we hier aandacht voor vragen. Ik vind het belangrijk dat we allemaal bewust met ons afval omgaan en samen onze omgeving schoon houden. Meerdere acties volgen.”

Oplossingen
Met de afvalberg bij het kruispunt Wilhelminasingel – Stationsstraat wil de gemeente het probleem van bijplaatsingen zichtbaar maken in de hoop dat mensen bewuster met het afvoeren van hun afval omgaan. De afvalberg, 3980 kilo en 40m³ in totaal, is afgelopen week door de gemeente verzameld bij afvalcontainers in Weert.

De gemeente probeert het bijgeplaatste afval zo veel mogelijk op te ruimen, maar daarmee wordt het probleem niet opgelost. Bij een kwart van de containers moet de gemeente meerdere keren per week langs gaan. Bij sommige containers komt de gemeente zelfs dagelijks langs; enkel voor het opruimen van de bijplaatsingen naast de containers. Vaak gaat het om grof vuil dat hier niet thuis hoort. Maar ook afval dat ín de containers hoort wordt vaak naast de containers gezet, zelfs als containers nog lang niet vol zitten.

Handhaving
De gemeente heeft de laatste tijd intensiever gehandhaafd en boetes uitgedeeld, maar ook daarmee blijkt het probleem niet opgelost te zijn. Daarnaast is het lastig om daders van afvaldumping op heterdaad te betrappen en aan te spreken op hun gedrag. Het afval laten staan is ook geen optie, dan hebben inwoners die het probleem niet veroorzaken er last van. Bovendien geldt ‘vuil trekt vuil aan’: de drempel om afval bij te plaatsen wordt lager als er al iets ligt.

Waar hoort dit afval wél thuis?
Naast het zichtbaar maken van het probleem, wil de gemeente inwoners informeren over hoe het werkt in Weert met afval. In het vervolg van de campagne wordt uitgelegd welk afval niet in de containers mag en waar het dan wel thuis hoort. Weet jij bijvoorbeeld waarom theeglazen niet in de glasbak thuishoren? Dit doet de gemeente via de website www.netzoalsthuis.nl.

Vorig artikelHema Volksloop onder moeilijke omstandigheden
Volgend artikelEncycliek ‘Fratelli tutti’ paus Franciscus nu online