Nyrstar Budel investeert 22 miljoen euro in gasreiniging

BUDEL-DORPLEIN – Nyrstar zit op een positief keerpunt, en dat is ook merkbaar op hun site in Budel. De zinksmelter vervangt momenteel zijn gasreiniging door een gloednieuwe om een nog breder scala aan grondstoffen te kunnen verwerken. Het gaat om een investering van ruim 22 miljoen euro en een proces gebouwd volgens de nieuwste technologieën. Nyrstar levert hiermee opnieuw het bewijs dat ze investeren in een duurzame, veilige en stabiele productie.

“Al meer dan 125 jaar produceren we in Budel zink dat wereldwijd erg gewild is omwille van de hoge kwaliteit”, aldus Henk Leendertse, General Manager van Nyrstar Budel. “Daar zijn we bijzonder trots op. De nieuwe gasreiniging stelt ons in staat om overbodige elementen beter te verwijderen uit grondstoffen. Hierdoor krijgen we een ruimere keuze op de grondstoffenmarkt en blijven we competitief op de lange termijn als een van de grootste zinksmelters ter wereld. Daarnaast verbeteren we blijvend de kwaliteit van ons zwavelzuur. Onze operatoren worden grondig opgeleid om veilig met de installatie – die bovendien ergonomisch is gebouwd – te werken.”

Operationeel
Het eerste deel van de gasreiniging gaat operationeel in november 2020. Het laatste deel zal in de herfst van 2021 klaar zijn. Ook Nyrstar’s zinksmelters in België en Frankrijk krijgen een gelijksoortig systeem ingebouwd. De gasreiniging in Budel werd werkelijkheid nadat Nyrstar in 2019 grotendeels eigendom werd van Trafigura, een wereldspeler onder de grondstoffenhandelaars.

Nyrstar is een wereldwijde onderneming in metalen, met een marktleiderspositie in zink en lood. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, Amerika en Australië en heeft meer dan 4.000 mensen in dienst. In juli 2019 werd het operationele bedrijf van Nyrstar voor het grootste deel eigendom van Trafigura, een van ‘s werelds toonaangevende onafhankelijke handelsbedrijven in grondstoffen.

Vorig artikelHuis van Nicolaas gaat door in Weert
Volgend artikelAanleg fiets- en voetgangersoversteek Laarveld – Wiekendreef