Lim­burg krij­gt in­no­va­tief­ste laad­net­werk voor elektrische auto’s

Vattenfall laadpaal

MAASTRICHT – Noord-Brabant en Limburg gunnen de aanbesteding voor een nieuw laadnetwerk in hun provincies aan Vattenfall. Daarmee worden in de komende vier jaar niet alleen tot 8.000 extra laadpunten gerealiseerd, maar is er ook veel aandacht voor innovatie als slim laden en de proactieve uitbreiding van de laadinfrastructuur.

Uitbreiding van het netwerk voor elektrisch laden is nodig, omdat de groei van elektrische auto’s versterkt doorzet. Noord-Brabant en Limburg telden begin 2020 respectievelijk 19.600 en 2.500 volledig elektrische personenauto’s. Adviesbureau APPM becijferde in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur dat dit in 2025 zal groeien naar 86.000 en 21.000 om vijf jaar later te groeien naar 309.000 en 130.000.

Proactief plaatsen
De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben al sinds 2017 een goede samenwerking met Vattenfall op het gebied van elektrisch laden. Vattenfall heeft hier voor het eerst succesvol de minimale afnameverplichting ingevoerd – een stimulans om laadpaalkleven tegen te gaan. In de nieuwe aanbesteding werken de partijen samen aan proactief plaatsen, zodat bestuurders al een laadpaal in de buurt hebben vóórdat ze hun elektrische auto bij de dealer ophalen.

Dit zogeheten proactief strategisch uitrollen van laadpunten gebeurt aan de hand van het SparkCity-model dat samen met TU Eindhoven en HvA is ontwikkeld om de laadbehoefte per gebied binnen een straal van 250 meter te bepalen. Zo wordt, in overleg met de 65 gemeenten in deze aanbesteding, hun inwoners en Enexis Netbeheer, een plan gemaakt voor het efficiënt en proactief uitrollen van het laadnetwerk, op basis van de verwachte behoefte aan palen. Dit maakt het voor veel EV-rijders in de toekomst dus onnodig een aparte laadpaal aan te vragen. Ook kan zo beter rekening gehouden worden met de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Naast het proactief plaatsen van laadpalen, zal Vattenfall ook zorg dragen voor laadpalen op aanvraag. Als iemand een elektrische auto koopt en geen eigen oprit heeft kan hij een laadpaal in de buurt aanvragen als er toch geen aanwezig is. Op deze manier zorgen we ervoor dat laadinfrastructuur geen belemmering is voor elektrisch rijden.

Innovaties
In de nieuwe aanbesteding is er veel ruimte voor innovaties op de laadpalen, bijvoorbeeld via slim laden met Flexpower, een bewezen methode die Vattenfall in Amsterdam al toepast om te kunnen inspelen op extra zon- of windstroom bij mooi weer. Ook realiseert Vattenfall de mogelijkheid voor vrije keuze van energieleverancier aan de laadpaal – een nieuw concept dat ontwikkeld is door Enexis Netbeheer en dochteronderneming Enpuls. Een ander initiatief dat wordt ontwikkeld in Noord-Brabant en Limburg is het handsfree laden en betalen, dus zonder laadpas. Verder onderzoekt Vattenfall samen met de betrokken gemeenten op welke drukbezochte plekken het loont om een laadplein in te richten.

Vorig artikelOnderwijsontwikkeling in het bedrijfsleven ondanks corona of juist nu!
Volgend artikelSteven Han neemt afscheid van Land van Horne: ‘Ik ga de warme familiecultuur missen’