Helemaal géén kermissen in Weert

Ook kermissen Stramproy en Swartbroek gaan niet door

WEERT – Na het uitwerken van verschillende scenario’s en het afwegen van de risico’s heeft de gemeente Weert moeten besluiten om na het afgelasten van de Weerter stadskermis ook de kermissen in Stramproy en Swartbroek dit najaar vanwege het coronavirus definitief niet door te laten gaan.

De gezondheid en veiligheid van de bezoekers en exploitanten staan voorop.

Drukbezocht kermis in Stramproy
De kermis in Stramproy is een goed bezocht evenement. De sfeer rond de kermis trekt normaal gesproken niet alleen mensen uit het dorp, maar ook mensen buiten de kern Stramproy. De kermis van Swartbroek is weliswaar kleiner van opzet, maar ook hier komen mensen van buiten het dorp. Vanwege het coronavirus moest de gemeente dit jaar dan ook goed bekijken óf en in welke vorm de kermis op een veilige manier door kon gaan.

Volksgezondheid staat voorop
De gemeente Weert vindt het als overheid, organisator én vergunningverlener van cruciaal belang om de volksgezondheid voorop te stellen. Na het onderzoeken van de scenario’s is het echter onmogelijk gebleken om de gezondheid en veiligheid van de bezoekers en exploitanten te garanderen. Een kermis zorgt namelijk niet alleen voor een plein met bezoekers, maar ook voor extra drukte in de horeca. Dat maakt het reguleren van het gedrag van de bezoekers extra moeilijk. Dit maakt dat de gemeente geen andere keuze ziet dan de kermissen niet door te laten gaan.

De maatregelen van het RIVM zijn nog steeds hard nodig in de strijd tegen het coronavirus. Het organiseren van een evenement met bezoekers uit de regio, met alle bijbehorende risico’s, staat daar haaks op.

Teleurstelling en hoop
Kermiswethouder Geert Gabriëls: “We hebben de laatste maanden als gemeente vaak de teleurstelling gemerkt bij de betrokkenen van evenementen die vanwege het coronavirus niet door konden gaan. Dat betrof eerder de Weerter kermis, en nu ook de kermissen in de kleinere kernen. Ik hoop echt dat 2021 een prachtig kermisjaar wordt. Niet alleen voor onze inwoners die graag de kermis bezoeken, maar zeker ook voor de exploitanten die dit jaar veel inkomsten mislopen vanwege het coronavirus.”

Vorig artikelMunttheater presenteert programma en brochure najaar 2020
Volgend artikelVeranderde arbeidsmarkt door corona