Kinrooi lanceert Kinderknooppunten- netwerk voor veiliger schoolverkeer

KINROOI – Alhoewel de actualiteit inzake onderwijs al maanden beheerst wordt door corona, is er ook nog een ander belangrijk aspect omtrent de veiligheid van scholen, namelijk de weg heen en terug. Verkeersveilige schoolomgevingen zijn altijd al een topprioriteit geweest en met het Kinderknooppuntennetwerk lanceert Kinrooi alvast een mooi praktijkvoorbeeld voor Vlaanderen.

In 2019 lanceerde de gemeente Route2School, een project waarbij de verplaatsingen van en naar school in kaart gebracht werden. Mede dankzij de dynamische start van de beleidsperiode, vloeien er in de loop van het schooljaar 2020-2021 diverse acties uit voort. Het mooiste resultaat maakt men alvast voor de start van het nieuwe schooljaar bekend: het Kinderknooppuntennetwerk (KKPN).

Het Kinderknooppuntennetwerk is geïnspireerd op het gekende en populaire fietsroutenetwerk. Wie een toeristische fietstocht maakt, stippelt meestal op voorhand de route uit die hij wil doen. Waarom zouden ouders op dezelfde manier geen veilige(re) fietsroute naar school voor hun kinderen willen uittekenen?

Er zijn enkele belangrijke uitgangspunten… Zo kan het gemeentebestuur de verkeersstromen van fietsers en voetgangers langs de meest aangewezen wegen en paden kanaliseren. Dat zal op termijn leiden tot infrastructurele werken en aanpassingen. Met focus op de meest aangewezen schoolroutes kan het gemeentebestuur immers gericht werken aan dergelijke aanpassingen op maat: wegen van het Kinderknooppuntennetwerk op korte termijn voorzien van een markering om fietssuggestiestroken in de verf te zetten, het opwaarderen en verbinden van de reeds aanwezige trage wegen/paadjes alsook veilige oversteekplaatsen en aangepaste verlichting en dergelijke bijkomende acties hebben een plek in dit mooi verhaal.

Verder is er ook een sociaal en educatief aspect. Waarom zouden klasgenoten niet afspreken “aan kinderknooppunt 102” om van daar samen verder te fietsen naar school? Ook moet het de ouders en kinderen aanzetten om eens na te denken over de route naar school. De kortste of meest voor de hand liggende route is niet noodzakelijk de beste. Dit is zeker zo voornaam als de verkeerslessen en bewustmaking op school.

Tot slot moeten we ook zeker het nut van het Kinderknooppuntennetwerk voor de gemachtigde opzichters aanhalen. Deze vrijwilligers die dag in, dag uit op bepaalde plaatsen kinderen helpen oversteken op weg naar school kunnen – door het kanaliseren van de verkeersstromen van trage weggebruikers – zeer gericht en nuttig ingezet worden op die plaatsen waar ze het meest nodig zijn. Als gemeente zullen we ook streven naar regelmatige politiecontroles op de wegen van het KKPN.

De primeur voor schoolomgeving Kinrooi
In totaal zullen er 60 kinderknooppunten aangelegd worden met een aangepaste signalisatie. Dit is voorzien rond elke dorpskern en schoolomgeving. Elke leerling die op school zit in Kinrooi ontvangt aan de start van het nieuwe schooljaar een Kinderknooppuntenkaart, met daarop de plattegrond met de wegen én de genummerde kinderknooppunten.

Onderaan de kaart worden ouders en kinderen gestimuleerd om de knooppunten voor de veiligste route achter elkaar te zetten en zo de ideale schoolroute uit te stippelen. Op 1 september zal het Kinderknooppuntennetwerk voor de schoolomgeving in Kinrooi alvast klaar zijn. De andere dorpen zullen snel volgen…

Vorig artikelEerste geslaagden training ‘Beter lezen en schrijven’ bij De Risse Weert
Volgend artikel€ 250.000, – voor opknapbeurt en vergroening Wilhelminastraat