Pop-up tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s Limburg

vrijdag 4 september tot en met 30 september

Tankval Stationsplein Weert | Foto: www.weertisveranderd.nl

WEERT – Eind 2019 is er landelijk een campagne gehouden om te komen tot de beste 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Vanuit elke provincie zijn er vijftig foto’s voor de landelijke verkiezing ingezonden. De foto’s zijn aangeleverd door het publiek, archieven en erfgoedinstellingen.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid dat wordt uitgevoerd door het NIOD, in opdracht van Platform WO2, en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vfonds.

Door een provinciale vakjury is een voordracht van 25 foto’s voor de landelijke verkiezing gemaakt. Daarnaast heeft een publieksjury nog eens 25 foto’s uitgekozen. Dat alles levert de 50 mooiste foto’s WO ll Limburg op, die in een reizende tentoonstelling zijn opgenomen. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling medio voorjaar 2020 deze expositie door Limburg te laten rondreizen. Als gevolg van de Coronacrises is een aantal publieksactiviteiten opgeschort of zelfs afgelast.

Inmiddels is een bezoek aan een expositie weer mogelijk. Daarom zal vanaf 4 september de pop-up tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ in Limburg in Weert te bezichtigen zijn. De tentoonstelling bestaat uit 15 panelen waarop aan beide zijden de foto’s en een korte toelichting op groot formaat zijn te zien. Naast foto’s uit onder meer Maastricht, Sittard en Venlo zijn ook afbeeldingen uit Weert in de expositie opgenomen.
Het Gemeentearchief Weert heeft foto’s aangeleverd uit de collectie Biezenaar en De Haan en de gemeentearchivaris heeft vooral foto’s uit particuliere collecties aangeleverd van joodse families. Voor dit project is nauw samengewerkt met De Limburger, het Limburgs Museum en het Regionaal Historische Centrum Limburg.

Omdat in Weert de expositie voor het eerst in Limburg is te zien, is op 4 september een officiële bijeenkomst gepland.

Het programma is als volgt
13.45 uur – 14.00 uur Inloop
14.00 uur – 14.05 uur Welkomstwoord door Jac Lemmens, gemeentearchivaris
14.05 uur – 14.15 uur Weerter oorlogsfoto’s door Theo Schers
14.15 uur – 14.30 uur Toelichting op foto’s van vervolgingsslachtoffers in Limburg
14.30 uur – 14.45 uur Erik Somers, projectleider NIOD, over landelijke project
14.45 uur – 14.55 uur Opening expo door wethouder Geert Gabriëls
14.55 uur – 15.00 uur Afsluiting door Jac Lemmens

Reserveren noodzakelijk
De bijeenkomst kan worden bijgewoond door maximaal 50 personen, daarom is reserveren verplicht vóór 2 september en uitsluitend via het mailadres van onze medewerker Bert Lijnsvelt: [email protected]. Voorzie uw reservering altijd met een telefoonnummer waaronder u te bereiken bent. Deze gegevens worden uitsluitend verzameld voor deze bijeenkomst en na veertien dagen vernietigend.

Per emailadres kunt u maximaal voor 2 personen reserveren! U ontvangt van uiterlijk 3 september bericht of uw reservering is ingewilligd. Heeft u geen bericht ontvangen dan kunt de opening helaas niet bijwonen. Uw gegevens worden door ons direct gewist. Wij bieden nu al onze excuses aan indien u tijdens niet de opening aanwezig kunt zijn.

Informatie over de expositie
Achtergrond informatie over deze expositie vindt u op de pagina ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s in Limburg’.

Openingstijden
De expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’ in Limburg is ingericht op de benedenverdieping van Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.
De tentoonstelling kan nog tot en met woensdag 30 september gratis worden bezichtigd gedurende openingstijden van Bibliocenter.
maandag 13:00 – 18:00 uur, dinsdag 10:00 – 20:00 uur, woensdag 10:00 – 18:00 uur, donderdag 10:00 – 20:00 uur, vrijdag 10:00 – 18:00 uur en zaterdag 09:30 – 17:00 uur

In de zelfde ruimten is tevens nog de expositie ‘Weert Bezet en Bevrijd’ te zien.

Vorig artikelBAL start verkoop tickets oefenwedstrijden
Volgend artikelCultuurbeleid van gemeente Weert wordt geactualiseerd