Urnenveldwandeling met Weerter stadsgidsen

WEERT – De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 9 augustus weer een open wandeling. Deze maand vindt de wandeling plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen op de Boshoverheide, aan de rand van Weert.

Op de Boshoverheide werden tussen 1050 en 400 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels. Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd?

Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen. Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt. Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein.

Volgens de begeleidende stadgids wordt het ‘een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders…’.

De wandeling kost € 3,– p.p. (kinderen tot 12 jaar gratis)  en duurt ca. 1,5 uur
Vertrekpunt: om 14.00 uur parkeerplaats Urnenveld, langs de spoorlijn
Aanmelden via: [email protected]

Zie ook www.stadsgidsenweert.nl of bel 06 24 40 39 51

Vorig artikelKoopzondag in Weert mét evenement
Volgend artikelBelgië: vijf vaste contacten en niet meer samen winkelen