Fotografiezaak Nelly de Turck gestopt

WEERT – In de Weerter Hoogstraat is al decennia lang de fotozaak van Nelly de Turck gevestigd. In 1927 startte Nelly de Turck als 17 jarig meisje als fotograaf. Haar dochter José van Vlijmen stroomde in 1968 in. Na 52 jaar stopt ze met de zaak, mede door corona.

José van Vlijmen was de drijvende kracht achter het familiebedrijf gelegen aan de Hoogstraat 29, hartje Weert. Van jongs af aan kreeg José van Vlijmen de liefde voor het vak met de paplepel ingegoten. Moeder Nelly was in 1927 een van Nederlands eerste vrouwen die zich als zelfstandig beroepsfotograaf vestigde.

Na haar huwelijk met Willy van Vlijmen in 1934 zette Nelly de Turck met haar man het bedrijf voort onder haar eigen meisjesnaam. Willy bracht daarin de fotohandel tot grote bloei. Nelly bleef zich vooral toeleggen op het fotograferen zelf. Hele generaties in Weert en omgeving zijn door haar op de gevoelige plaat vastgelegd. Specialiteit waren haar bruids-en portretopnamen waarin zij een grote natuurlijkheid wist te leggen. Ze liet daarvoor een grote daglichtstudio bouwen die nog altijd in gebruik is.

Nelly en Willy kregen drie dochters. De jongste, José, volgde in Maastricht aan de Academie Beeldende Kunsten de opleiding modetekenen en ontwerpen. In Amsterdam werkte ze bij Dick Holthaus couture en op Schiphol in de taxfreeshop van de gerenommeerde fotospeciaalzaak Capi-Lux. In 1968 keerde zij terug naar de zaak in Weert die dat jaar een ingrijpende verbouwing onderging. Met haar vader zou ze nog vijf jaar heel plezierig samenwerken, tot zijn vroegtijdige dood in 1973. Haar moeder bleef met José in het bedrijf tot enkele weken voor haar overlijden in 2000. Nelly is 90 jaar geworden en heeft haar dochter met passie alle fijne kneepjes van het vak meegegeven.

Zelf ondernam José van Vlijmen nog studiereizen naar de bakermat van de foto-industrie, de fabrieken van Fuji in Japan en Kodak in de Verenigde Staten. Vrijwel alle facetten van het ambacht heeft zij zich in de loop der jaren eigen kunnen maken.