Kermis Weert gaat definitief niet door

WEERT – Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten dat kermis Weert in september helaas dit jaar niet door kan gaan. Ondanks dat het college hoopvol onderzoek heeft laten doen naar alternatieven en heeft gekeken naar initiatieven elders in het land, blijkt het niet realistisch om een veilige en verantwoorde kermis te organiseren binnen de kaders van de coronamaatregelen.

De kermis van Weert is de grootste van Limburg en staat bekend om de gezelligheid, goedkope ritprijzen en uiteenlopende mix van attracties. Jaarlijks staan er circa 130 attracties verdeeld over 7 pleinen. Bezoekers komen vanuit de hele Euregio. Dit jaar zou de kermis in Weert worden gehouden van 25 tot en met 30 september.

Corona maakt alles anders
Corona maakt alles anders Burgemeester Ina Leppink – Schuitema: “We wisten al vroeg in dit jaar dat een kermis zoals we dit altijd organiseren in Weert in 2020 lastig zou worden. Even hadden we weer hoop, toen de Nederlandse regering de regels ten aanzien van kermissen versoepelde. Daarmee gaf de regering aan dat kermissen weer mogen, met als voorwaarde 1,5 meter afstand. Dat maakt het onmogelijk om zo’n drukbezochte kermis te organiseren. Gezien de onvoorspelbare publiekstromen is toezicht en handhaving op de 1,5 meter afstand onmogelijk. Het risico voor de volksgezondheid is veel te groot en daarmee dus onverantwoord, vooral ook gelet op het feit dat nu het aantal coronabesmettingen weer stijgt. We hebben naast een warm hart voor de kermis, ook een warm hart voor het personeel in de zorg en onze handhavers. Dit conflicteert met het organiseren van een kermis waar normaal gesproken duizenden mensen op afkomen.”

Kermiswethouder Geert Gabriëls: “Ik weet wat de kermis voor Weert en voor Weertenaren en kermisexploitanten betekent. De gemeente, inwoners, exploitanten en bezoekers kijken hier ieder jaar naar uit. We hebben lang hoop blijven houden op een vorm van kermis, zodat we de exploitanten toch iets konden bieden. Helaas blijkt dat nu niet mogelijk. Ik hoop oprecht dat we in 2021 weer kermis kunnen vieren zoals we dat altijd doen in Weert.”

Alternatieven zijn onderzocht
Uiteraard is deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan. De gemeente heeft mogelijkheden en alternatieven onderzocht. Met alle wettelijke vereiste maatregelen die de gemeente als organisator en handhaver moet toepassen, zit het er dit jaar helaas niet in. Binnen de kaders van de coronamaatregelen is het onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerkers te garanderen.

Voor de kermissen van Stramproy en Swartbroek, die tot een lichtere evenementencategorie behoren, wordt door het college op een later moment een besluit genomen.

Vorig artikelNieuwe directeur euregio bezoekt Nederweert
Volgend artikelHeien palen watervilla’s Wertha mouttoren