Angelustorentje van Weerter paterskerk geschilderd

WEERT – Schilders hebben deze week o.a. de muurijzers en de angelustoren van de Weerter paterskerk geschilderd. In deze klokkentoren hangen twee klokken uit de 17de eeuw.

Het angelus (voluit Angelus Domini; Nederlands de Engel des Heren) is een katholiek gebed dat van oudsher driemaal daags gebeden wordt: om zes uur ‘s morgens, twaalf uur ‘s middags en zes uur ‘s avonds. Waar voorheen de gelovigen hun werkzaamheden stopten om te bidden is dit gebruik grotendeels in onbruik geraakt.

Het gebed wordt aangekondigd door het luiden van een kleine klok, het angelusklokje. Hierbij worden drie slagen op de klok gegeven waarna een aanroep met Weesgegroet Maria wordt gebeden. Nog tweemaal volgen drie slagen op de klok met een nieuwe aanroep en Weesgegroet. Ten slotte wordt de klok gedurende twee minuten geluid en wordt een afsluitend gebed gebeden.

De benaming angelus is afgeleid van de Latijnse beginwoorden “Angelus Domini nuntiavit Mariae” (“De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt”). In zijn huidige vorm bestaat het angelus sinds 1571, de tijd van paus Pius V.

In de Angelustoren hangen de volgende klokken:

  • Klok met als gietjaar 1668, Gieter anoniem, diameter 65 cm en een gewicht van 149 kg met als opschrift AD HONOREM DEI OPT. MAX. B.V. MARIAE S.P.N. FRANCISCI ET S.HIERONYMI FUSA SUM
  • En het angelusklokje met als gietjaar 1641, Gieter P. de Clerck, diameter 35 cm en een gewicht van 30 kg.
Vorig artikelRoermondjes, full of stories
Volgend artikelRoermondse winkeliers boos over strenge handhaving reclameborden