Nederweert zoekt ‘ZAPpers’

Lars grijpt in tegen de overlast van zwerfafval

NEDERWEERT – Met een afvalgrijper en afvalzak gaat de 19-jarige Lars regelmatig op pad om zwerfafval te rapen in de gemeente Nederweert. Als ZwerfAfvalPakker (ZAPper) steekt hij belangeloos de handen uit de mouwen om zo het zwerfafvalprobleem tegen te gaan. Lars en andere vrijwilligers worden hiervoor door de gemeente Nederweert ondersteund.

Handen uit de mouwen
De gemeente Nederweert is erg enthousiast over de fantastische inzet van Lars en ging bij hem op bezoek om te vragen wat hem zo motiveert. “Ik erger me mateloos aan de rommel bij mij in de straat. Iedereen wijst altijd naar anderen, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken en je eigen straat schoonhouden.”

ZAPper
“Wat voor moeite is het nou om even wat rommel op te ruimen?”, aldus Lars. In eerste instantie ging hij gewoon met zijn eigen materialen aan de slag. Totdat een buurtbewoner hem bezig zag en dit mooie initiatief meldde bij de gemeente. “Sindsdien heb ik me aangemeld als ZAPper.” ZAPpers krijgen vanuit de gemeente Nederweert diverse opschoonmaterialen thuis afgeleverd om mee aan de slag te gaan. Het opgehaalde zwerfafval wordt vervolgens thuis weer opgehaald.

Opschoondag
Een aantal jaar geleden deed Lars voor het eerst mee aan een opschoonactie tegen zwerfafval tijdens de Landelijke Opschoondag (dit jaar helaas verzet wegens het coronavirus). Sinds een jaar houdt hij, samen met een vriend (Jorick, 20 jaar oud), zijn eigen straat en omgeving zwerfafvalvrij. “Zo raap ik wel twee afvalzakken per maand op.”

Complimenten
“Opvallend zijn bijvoorbeeld wieldoppen en iedere keer weer op dezelfde plaats pakken yoghurtdrank!” Voorbijgangers complimenteren hem regelmatig met zijn inzet. “Mensen spreken je aan en vinden het mooi dat ik me hiervoor inzet.” Zo wijst Lars op zijn eigen motivatie om zwerfafval tegen te gaan. “Ik trek mijn eigen plan en ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen!”

Ook in actie komen?
Iedereen die in actie wil komen tegen zwerfafval, kan zich aanmelden als ZAPper. We zorgen ervoor dat Zappers de benodigde opschoonmaterialen ontvangen. Ook komen we het daarna weer netjes ophalen. Interesse? Stuur dan een berichtje met contactgegevens naar: [email protected] Of kijk voor meer informatie op: www.nederweert.nl/zwerfafval.