Roermond wordt aangesloten op glasvezel

Gemeente en KPN NetwerkNL tekenen samenwerkingsovereenkomst

ROERMOND – De gemeente Roermond tekent vandaag een samenwerkingsovereenkomst met KPN NetwerkNL voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. In totaal worden ruim 22.000 huishoudens en bedrijven voorzien van een aansluiting. In navolging op Maastricht is Roermond de tweede gemeente in de provincie Limburg waar het toekomstbestendige, betrouwbare en veilige glasvezelnetwerk wordt aangelegd. De werkzaamheden in Roermond starten in de eerste helft van 2021.

Wethouder Rens Evers: “Wij zijn blij dat er in Roermond door KPN een begin wordt gemaakt met de aanleg van een breedband glasvezelnetwerk. Zowel vanuit een economisch als maatschappelijk perspectief is het van belang dat bewoners en bedrijven in Roermond in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van glasvezel verbindingen die voor een hoogwaardigere en snellere digitale connectiviteit zorgen in vergelijking  met het huidige traditionele netwerk. Ook de coronacrisis laat zien dat het erg belangrijk is dat kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar data, bandbreedte en snelheid. Met de aanleg van het breedband glasvezelnetwerk wordt in het eerste kwartaal van de eerste helft van 2021 een aanvang gemaakt.”

Anja de Vos-Biemans, Regiodirecteur Zuid-Nederland bij KPN: “KPN legt het fundament voor de digitale ambities van de gemeente Roermond. Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht. Denk aan intensiever gebruik van internet, interactieve tv maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artificial intelligence. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. Roermond kan straks gebruikmaken van een veilig, duurzaam en betrouwbaar glasvezelnetwerk.”

De aansluiting is kosteloos voor zowel de bewoners als ondernemers die zich in het aansluitgebied bevinden. Het glasvezelnetwerk wordt wijk voor wijk, straat voor straat aangelegd. Allereerst komen glasvezelvoorbereiders bij de bewoners langs om samen het aansluitpunt in de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Als laatste wordt de kabel de woning binnen gebracht en het aansluitpunt gemonteerd. “Wanneer de werkzaamheden starten worden bewoners uiteraard tijdig geïnformeerd, aldus Anja de Vos-Biemans.

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel waarheid. Door het netwerk vooruit te brengen, brengt KPN NetwerkNL heel Nederland vooruit.

Vorig artikelVoor het eerst aantal coronabesmettingen in Nederland weer gegroeid
Volgend artikelAantal Limburgers in WW stijgt licht