Leegstandspercentage winkels tot 15% in Brabant

Gemeenten verwachten een krimp van tien tot veertig procent

Funda | Corridor 8a te huur in Valkenswaard

BRABANT – De winkelleegstand in Zuidoost-Brabant is in 2019 fors gegroeid. Door corona ziet de nabije toekomst er bovendien somber uit voor de detailhandel. Gemeenten verwachten dit jaar een krimp van tien tot veertig procent bij winkels die zijn gevestigd in de stads- en dorpscentra.

Nergens in Brabant is de winkelleegstand zo hoog als in Valkenswaard. Met een leegstandspercentage van vijftien procent staan daar relatief de meeste winkelpanden leeg. Daarnaast hebben ook Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo en Someren relatief veel leegstand. En dan gaat het nog om provinciale cijfers over 2019, van voor de coronacrisis dus. Daaruit wordt duidelijk dat de detailhandel een zware tijd tegemoet gaat. De sector zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen en door de nu al maanden durende omzetuitval kan de komende desastreuze gevolgen hebben. Zo meldt het AD.

Afgelopen jaar verdwenen in de provincie Brabant bijna 400 winkels; het hoogste aantal in vijftien jaar tijd. Ook groeide voor het eerst in jaren het aantal leegstaande winkelpanden naar bijna 2.700.

Daling winkels in Eindhoven en Helmond
In Eindhoven ligt de leegstand iets hoger dan gemiddeld in Brabant, al weet de binnenstad al jarenlang grote internationale partijen te trekken. In Eindhoven stonden eind 2019 zo’n 250 verkooppunten leeg en dat zijn er enkele tientallen meer dan een jaar eerder. In Helmond groeide de leegstand in tien jaar tijd van 87 verkooppunten naar 128 in 2019. Ook ten opzichte van 2018 naam het aantal lege winkels toe. Nadat veel winkel in maart dichtgingen door de coronapandemie daalde het bezoekersaantal in de Brabantse binnensteden met zo’n 50 tot 60 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

BRONED.nl
Vorig artikelGroenLinks Weert organiseert opruimactie zwerfval bij De IJzeren Man
Volgend artikelVeertien bankjes met een verhaal verspreid over de gemeente Kinrooi