PvdA wil onderzoek COA gelden

PvdA bestuur Weert

WEERT – De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van het integriteitsonderzoek uitgevoerd door Berenschot en de besteding van de COA-gelden. Berenschot heeft een 17-tal projecten op rechtmatigheid onderzocht.

Het rapport Berenschot en alles wat daaruit is voortgevloeid heeft een sterke wissel getrokken op de vertrouwensrelatie overheid en burger. Dit ongeacht de positie die éénieder in het debat heeft ingenomen.

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de CDA-fractie en aanvullende vragen van de VVD-fractie, zijn alle uitgaven die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden vanuit de COA-gelden openbaar gemaakt. Deze openbaarmaking geeft zeker meer inzicht maar roept nog steeds veel vragen op. Bijvoorbeeld ten aanzien van de projecten die niet door Berenschot zijn onderzocht op rechtmatigheid, maar ook de vele summier verantwoorde uitbetalingen giraal of contant vragen om verdere verheldering.

Er is zonder verantwoording publiek geld uitgegeven en dat kan niet. Het vertrouwen in de Weerter overheid is hiermee ernstig geschaad. Duidelijk moet worden hoe dit kon gebeuren en welke maatregelen genomen moeten worden om dit in de toekomst te voorkomen. Zodat het vertrouwen dat de Weerter burger in haar overheid moet kunnen hebben wordt hersteld.

De PvdA verzoekt het college om in samenspraak met de raad intern een onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van alle posten die zijn opgevoerd in de openbaar gemaakte documenten ten aanzien van de COA-gelden.

De PvdA wil zich het liefst focussen op de toekomst van Weert en de inhoud van het politieke werk maar dat gaat ons inziens niet zonder dit dossier verder te verdiepen en op een correcte manier af te sluiten. Daar hebben de inwoners van Weert recht op.

Als wij besluiten om nu al het boek te sluiten dan blijven er vele vragen voor altijd onbeantwoord en zal de twijfel bij de burger en ook bij ons allen blijven bestaan.

Wij allen en de gemeente Weert als bestuurlijke entiteit moeten laten zien dat we beschikken over zelfreinigend vermogen. Dat is noodzakelijk in een volwassen democratie.

 

Vorig artikelLa Place sluit 23 filialen, zo ook Nederweert, 480 banen staan op het spel
Volgend artikelTentoonstellling Zilveren Camera 2019 in Limburg te bewonderen