Jouw HApplausjes komen er binnen kort aan

HAMONT-ACHEL – Hamont-Achel zet zich in tijden van corona in voor alle inwoners en lokale handelaars. Op de gemeenteraad van mei besliste men dan ook om iedere inwoner drie ‘HApplausjes’ te bezorgen: drie waardebonnen van elk € 5 om te besteden bij handelszaken die door de coronacrisis verplicht moesten sluiten. Hiermee wenst de stad de koopkracht te verhogen. Daarnaast kunnen getroffen ondernemingen en zelfstandigen een premie aanvragen van maximum € 750. Inmiddels gebeurden achter de schermen de nodige voorbereidingen. Momenteel worden de ondernemingen aangeschreven, daarna worden de HApplausjes verdeeld.

De HApplausjes vallen eind juli/begin augustus bij elke Hamont-Achelaar in de brievenbus. Deze bonnen kunnen als betaalmiddel gebruikt worden bij lokale ondernemingen die de deuren verplicht moesten sluiten door de coronacrisis. Momenteel worden al deze ondernemingen aangeschreven om zich te registreren zodat inwoners de bonnen onmiddellijk na ontvangst kunnen gebruiken bij de geregistreerde handelaars. Men kan de deelnemende handelaars herkennen aan de HApplausjes-affiche op hun vitrine. De bonnen zijn drie maanden geldig en niet inwisselbaar voor contanten of andere betaalmiddelen. Eén bon dient in één keer volledig opgebruikt te worden.

Een goed doel steunen?
Omdat de coronacrisis ons allemaal treft, maar de meest kwetsbaren het hardst, kunnen inwoners er voor kiezen om één of meerdere bonnen aan het goede doel te doneren. Dit kan door de HApplausjes in te leveren op het stadhuis of gemeenschapshuis. Het stadsbestuur selecteerde enkele lokale goede doelen waar de waarde van de ingezamelde HApplausjes zullen terechtkomen:

  • de Sint Vincentius afdeling Hamont-Achel die zich door te voorzien in de zorg van basisbehoeften (voedsel, kleding…) inzet voor mensen in armoede;
  • vzw ‘t Kietelt die kinderen uit kansarme gezinnen voorziet van een verjaardagsdoos zodat ook zij een fijne verjaardag kunnen beleven;
  • het eindejaarsfeest voor de kwetsbare personen in Hamont-Achel dat het OCMW jaarlijks organiseert;
  • waardebonnen van Buurtrestaurant Buurteluur en Dienstencentrum De Kring –  die instaan voor het aanbieden van verse warme maaltijden aan een budgetvriendelijke prijs – voor diegenen waarvoor het niet vanzelfsprekend is elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten;
  • de meest kwetsbare inwoners die rechtstreeks ondersteuning zullen krijgen via het OCMW en dit geheel op maat van de individuele noodzaak.

Premie voor ondernemers
Ook steunt de stad lokale bedrijven en zelfstandigen in hoofdberoep die door de coronacrisis een omzetdaling van 60% hebben met een premie van maximum € 750. De onderneming dient één of meerdere vestingen in Hamont-Achel te hebben en een corona-compensatiepremie ontvangen te hebben van het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Wie volgens deze voorwaarden in aanmerking komt, kan de premie voor ondernemers van de stad Hamont-Achel aanvragen.

Meer informatie over zowel de premie als de HApplausjes – waaronder ook een lijst met de deelnemende handelaars – vind je op www.hamont-achel.be/steunmaatregelen.

Meer info:

  • Dienst Stadsontwikkeling, 011 51 05 20
  • Schepen van Lokale Economie Jacky Umans, 0478 88 33 68
  • Schepen van Financiën Roger Mertens, 0473 98 14 08
  • Burgemeester Rik Rijcken, 0478 20 73 41