LWV: ‘Dringend aanpassingen in economisch noodpakket nodig’

ROERMOND – ‘Het tweede economische noodpakket is heel goed, toch komen er steeds meer weeffouten boven water die dringend reparatie verdienen.’ Dat schrijven LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de Kamer op zich hard te maken voor alle ondernemers die nu ten onrechte nog buiten de boot van de steunmaatregelen vallen. Ze vragen onder meer om reparatie van de TVL-regeling, zeker nu er ruim 800 miljoen euro aan TOGS-gelden niet is aangevraagd. Zo pakt de keuze om toekenning van de TVL op SBI-codes te baseren nog steeds voor veel ondernemers dramatisch uit. De ondernemersorganisaties pleiten verder voor enkele wijzigingen in de NOW 2.0 waardoor seizoenbedrijven beter geholpen zijn. LWV staat hier volledig achter.

In de Brief TVL schetsen Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) vier punten waar aanpassing van de TVL en NOW-regelingen nodig is en die uit de praktijk van ondernemers naar voren zijn gekomen afgelopen periode. Zo moeten diverse sectoren en bedrijven die net zo goed geraakt worden door de overheidsmaatregelen alsnog toegang krijgen tot de TVL. Nog steeds zijn er bedrijven die dicht zijn of nauwelijks omzet maken omdat de ze ‘verkeerde’ SBI-code hebben, zoals specifieke transportbedrijven, toeleveranciers aan de evenementensector, ballonvaarders maar ook binnenvaartschippers. In de brief staat een groot aantal voorbeelden van bedrijven en sectoren waarvoor dit geldt. Voor grotere kapitaalintensieve familiebedrijven vragen de ondernemersvoorzitters om een aanpassing van de TVL. Aandacht is volgens hen verder ook nodig voor seizoenbedrijven die met de NOW 2.0 nog altijd onvoldoende geholpen zijn door regels ten aanzien van de berekening van de omzet.

Onrechtvaardig
‘Als sectoren hard getroffen worden door overheidsmaatregelen, is het simpelweg onrechtvaardig om ze geen recht op vaste lasten vergoeding (TVL) te geven. Belangrijker is dat de TVL voor deze bedrijven een verschil kan maken tussen faillissement en overleven. Dat heeft vaak ook een sterke doorwerking in de keten’, aldus De Boer en Vonhof die onder meer het voorbeeld geven van bedrijven die tijdelijke sanitaire en watervoorzieningen op evenementen aanleggen. ‘Als die omvallen, komen alle evenementen en festivals in de buitenlucht in de problemen’.

De noodzakelijke reparatie van de TVL
Reparatie van de TVL kan volgens De Boer en Vonhof door het uitbreiden van de lijst met SBI-codes of het vormen van een generiek luik waar ondernemers die een andere SBI-code hebben zich wel kunnen melden wanneer ze door Corona 30% of meer omzetverlies hebben. De essentie zou volgens de voorzitters moeten zijn dat ondernemers die sterk omzetverlies hebben door de crisis in gelijke mate gecompenseerd worden. ‘Dat is in de NOW wel het geval. Omdat de ondernemer in de TVL -in tegenstelling tot de TOGS- nu ook zijn omzetverlies moet aantonen, is het bovendien ook controleerbaar,’ aldus de voorzitters.

Meer weten?
Zie voor de vier punten waar wijzigingen nodig zijn bijgevoegde brief hieronder bij meer informatie. In deze brief staan tevens concrete wijzigingsvoorstellen die de pijn snel kunnen wegnemen.

Vorig artikelWeerter sportakkoord afgerond
Volgend artikelNatuurmonumenten wil profiteren van bosontwikkelingen gemeente Weert