Zó overleefde HV Weert de coronastorm

WEERT – Inwoners, ondernemers en verenigingen: de coronacrisis raakt de samenleving in het hart. Vandaag: Bas Pluijmen, voorzitter van Hockey Vereniging Weert.

Zondag 15 maart 2020 is een zwarte bladzijde in de ruim 80-jarige geschiedenis van HV Weert. De renovatie van het clubhuis aan de Parkplaan was net klaar toen het kabinet bekendmaakte dat alle sportverenigingen in Nederland per direct de deuren moesten sluiten. Geen trainingen meer, geen competitie en dus ook geen gezellig samenzijn meer aan de bar. “Na die persconferentie hebben we direct een online bestuursvergadering belegd. Het enige agendapunt: corona. De belangrijkste opdracht: onze 725 leden zo goed mogelijk informeren. Dat hebben we als eerste gedaan. Communicatie is binnen een vereniging het sleutelwoord. En al helemaal in crisistijd”, vertelt clubvoorzitter Bas Pluijmen.

Overleven
Opdracht 2 was complexer: hoe moet de club financieel overleven als alle inkomsten van de bar en keuken en mogelijk ook sponsors wegvallen en de vaste lasten voor het gebruik en onderhoud van de accommodatie doorlopen? Kunnen we contributie blijven heffen als er geen activiteiten meer zijn? Welke regeling kunnen we met de gemeente Weert treffen voor de huur van de velden en de energiekosten? “Allemaal zaken die we de afgelopen maanden in kaart moesten brengen”, vertelt Bas. Wat de contributie betreft, besloot het bestuur van HV Weert om even pas op de plaats te maken en nog openstaande bedragen wat later te innen. Verder toonde de gemeente Weert zich bereid om de betalingstermijn voor sportclubs op te schuiven en zagen de coaches van dames en heren 1 – zij worden als enigen binnen onze club betaald voor hun diensten – tijdelijk af van hun maandelijkse vergoeding. Het overgrote deel van de sponsors – waaronder hoofdsponsor Rabobank- bleef de hockeyvereniging steunen. “Daar staat tegenover dat we sinds 15 maart nul inkomsten hebben gehad uit onze bar en keuken. Simpelweg omdat er geen activiteiten meer zijn geweest. Geen Rogstaekerstoernooi, geen afsluiting van het seizoen, geen BBQ en geen sponsoravond. Op Hemelvaartsdag stond er een groot 4×4-jeugdtoernooi gepland met 80 deelnemende teams. Ook daar moest een streep doorheen. Gelukkig hebben we in de loop der jaren wat spek op de ribben gekweekt. We kunnen een stootje hebben en schrijven nog steeds zwarte cijfers.”

Contact houden
Hoe noodzakelijk inkomsten ook zijn voor een sportvereniging, uiteindelijk draait het ook bij HV Weert om het sportieve plezier. Om samen gezond bezig te zijn. Lekker recreëren. Het beste uit jezelf en elkaar halen. Elkaar ontmoeten, inspireren, samenwerken, nieuwe vriendschappen opbouwen. De afgelopen maanden viel dat allemaal weg. “Daarom hebben we van alles ondernomen om ook in coronatijd onze leden te bereiken en bezig te houden. Zo riepen we de jeugd op om een Truc in de Tuin te filmen en te posten op de HV Weert-pagina op Facebook en Instagram. Ook werd er een ludieke fitnesstraining georganiseerd via Zoom en kwamen er regelmatig filmpjes en updates vanuit de hockeybond. En begin mei staken enkele tientallen vrijwilligers, voornamelijk ouders, de handen uit de mouwen om ons complex weer onkruidvrij en netjes te maken.”

Inmiddels zijn de trainingen bij HV Weert weer hervat. In aangepaste vorm, rekening houdend met alle coronavoorschriften. “Bij elkaar dertig pagina’s aan protocollen van de hockeybond, NOC*NSF, het RIVM en de gemeente Weert. Het was een grote uitdaging om de herstart goed voor te bereiden, om het zo te organiseren dat iedereen weer veilig en verantwoord kan sporten. We hadden hiervoor expres nog een weekje extra uitgetrokken zodat we zeker wisten dat we aan de meest actuele regels voldeden en dus ook niet tussentijds trainingsschema’s hoefden aan te passen.”

Nu alle competities nog stil liggen, staat het plezier meer dan ooit voorop, zo merkt de bestuursvoorzitter. “Eind april mochten de jongste teams weer de ‘wei’ in. Een geweldig moment. Kinderen, die elkaar al weken niet meer op school hadden gezien, zagen elkaar weer voor het eerst op de club.”

Het eerste pilsje
Hoewel de toekomst nog veel vraagtekens oproept, kijkt Bas Pluijmen met voorzichtig optimisme vooruit. “Mocht er een nieuwe corona-uitbraak komen, dan zijn we goed voorbereid. De protocollen liggen klaar. Als we goed op elkaar letten en respect tonen voor de regels heb ik goede hoop dat we de competitie in september weer kunnen hervatten. Dat zou fantastisch zijn. Ik kijk er nu al naar uit naar het weekend dat we na een gewonnen wedstrijd ons eerste getapte pilsje bestellen aan de bar.”

Wat er is gebeurd met de vaten bier die nog in de kantine lagen opgeslagen? “Die heeft de leverancier keurig teruggenomen. Weet je wat zo mooi is? Ze hebben een techniek ontwikkeld om alcohol uit bier te halen en om te zetten in desinfecterende handgel. Zo heeft het niet geconsumeerde bier van HV Weert toch een goede bestemming gekregen.”

In deze serie laten we zien hoe klanten van Rabobank Weerterland en Cranendonck de economische storm trotseren. Hoe vindingrijk en weerbaar zij zijn en welke keuzes ze maken om zakelijk en privé het hoofd boven water te houden.

 

 

Vorig artikelTijdelijke garage op de Arsenaal
Volgend artikelOpening Fietspad Heldenseweg in Neer 1 juli