Alcoholgebruik bij scholieren gestopt met dalen, lachgasgebruik neemt toe

Stockfoto

WEERT – Het alcoholgebruik onder scholieren is sinds 2017 gestabiliseerd. Ook het roken van sigaretten en joints neemt niet meer af, blijkt dinsdag uit onderzoeken van het Trimbos-instituut, de GGD’s en het RIVM.

In 2019 heeft 47 procent van de 12- tot en met 16-jarige scholieren ooit alcohol gedronken. In groep 7 en 8 van het basisonderwijs is dit 14 procent.

Ook de afname van rokende scholieren is gestabiliseerd. Sinds 1999 is het percentage jongeren dat ooit een sigaret op heeft gestoken gedaald van 54 procent naar 17 procent in de afgelopen twee jaar. Op het vmbo hebben twee keer zo veel scholieren gerookt (24 procent) als op het vwo (12 procent).

Het lachgasgebruik en de consumptie van alcoholvrije drank nam de afgelopen juist toe. “Dit zijn middelen met een vaak onschuldiger imago, maar waarvan onvoldoende bekend is wat de effecten en risico’s op korte en langere termijn zijn”, schrijft het Trimbos-instituut.

“Gezondheidsprofessionals maken zich bijvoorbeeld zorgen dat het drinken van alcoholvrije dranken de stap naar het drinken van alcoholhoudende dranken wellicht kleiner maakt. “

BRONNU.nl
Vorig artikelPastoor Paul Tervoort volgt overleden pastoor René Graat op
Volgend artikelTijdelijke garage op de Arsenaal