Opening van kringloopwinkel Het Koopje in Weert

WEERT – Twintig juni 2020 is voor een aantal goede vrienden nu al een gedenkwaardige dag. Een gezamenlijk doel hebben ze namelijk verwezenlijkt: Kringloopwinkel “Het Koopje” aan Maaspoort 15 te Weert is sinds woensdag 24 juni geopend. De eigenaar Jordi Schafer was helaas zelf verhinderd, want hij is op dit moment thuis door een verkoudheid.

Daar heb je vrienden voor
“Maar die vervelende omstandigheid staat de opening beslist niet in de weg,” verzekerd Eddy Constanje. “Dankzij donaties zijn we gestart met een volle winkel en mijn dochter staat vandaag achter de kassa. Zo help je elkaar in tijden van corona. En Jordi helpen we natuurlijk meteen!” Aan de kassa staat zijn dochter en nog een medewerker een groeiend groepje mensen te woord als Wesley Schafer, de vader van Jordi, vertelt: “Deze winkel is eigenlijk een eenmanszaak. Maar Eddy en zijn dochter zijn er als vrienden bij gekomen. De dochter van Eddy brengt met haar aanwezigheid een hele brok aan ervaring mee. In het Brabantse Oosterhout runt zij een soortgelijke zaak. Het ondernemerschap zit bij hen overduidelijk in het bloed. En die ondernemerskoorts is na een weekje meedraaien in de zaak in Oosterhout ook overgeslagen op Jordi Schafer. Zodoende vestigde hij zich aan de Maaspoort.

“Bij ons draait alles om laagdrempeligheid en het sociaal aspect,” benadrukt Eddy trots. “Mensen moeten zich prettig kunnen voelen bij de eerste binnenkomst en zich vertrouwd voelen.”  Wesley Schafer beaamt dit volmondig. Breed gebarend richting de koffiecorner zegt hij: “Klanten krijgen hier op de eerste plaats altijd een vers kopje koffie aangeboden en natuurlijk mét een koekje. Ondertussen kunnen ze rustig rondkijken.”

Geen (corona)crisis
Het is wonderlijk als je bedenkt dat deze kringloopwinkel te midden van de Coronapandemie zijn deuren juist opent, terwijl andere winkeleigenaren hun hart letterlijk vasthouden als het woord “toekomstperspectief” valt.
Voor deze bevlogen en ambitieuze groep vrienden lijkt de crisis aan deze winkeldeur voorbij te gaan.
Zij zijn eensgezind als het om het verwezenlijken van hun uiteindelijke doel gaat.
“Deze kringloopwinkel legt minder de nadruk op het zakelijk aspect,” wordt er verduidelijkt. “Het is de kunst onderscheidend te zijn. Vooral omdat er al kringloopwinkels zijn, maar gelukkig zie je dat iedereen het toch nét iets anders aanpakt. Mensen kunnen hier ook terecht om een babbeltje te maken, terwijl ze spullen brengen, zoals bankstellen, kasten, speelgoed of boeken. Ook kunnen zij deze aanbieden of kopen. En verkopen wij veel speelgoed? Dan gaat de opbrengt daarvan in de collectebus.”
Wesley Schafer voegt daaraan toe: “We zijn beslist nog niet op volle sterkte. We hopen natuurlijk dat we spoedig wat nieuwe vrijwilligers in ons team mogen verwelkomen. Maar we willen ook mensen van de reclassering de kans bieden om werkervaring op te doen.”

Dit doet Kringloopwinkel “Het Koopje
“We halen gratis spullen op, bezorgen spullen aan huis, helpen mee met verhuizen, leveren uw huis bezemschoon op en zorgen tevens voor een goede afvoer van uw oude spullen,” is te lezen in hun folder.

Acties en goede doelen
“Via donaties is onze winkel in de huidige vorm een realiteit geworden,” zegt Wesley trots. “Door middel van acties en collectebussen bij de kassa steunen wij diverse goede doelen zoals: Stichting DierenLot, Voedselbanken.nl en last but not least: KIKA,” besluit Wesley.

Wisselwerking
Eddy Constanje hoopt op een glansrijke toekomst, in de eerste plaats voor Jordi Schafer. “Hij heeft keihard gewerkt om alles in kannen en kruiken te hebben, zodat we met een gerust hart de winkel kunnen openen en dat is gelukt,” vertelt hij trots. “Wij hopen dat we met deze nieuwe aanpak een gouden formule in handen hebben, zodat Jordi zijn harde werken bekroont ziet met een goed draaiende winkel en tevreden klanten als kers op de taart.”

Tekst en fotografie: Rob Timmermans