De zorg uit handen geven? Punt Welzijn lanceert respijtwijzer

WEERT – Als mantelzorger zorg jij langdurig voor iemand uit jouw omgeving. Dit levert mooie momenten op, maar het kost ook energie. Jij zorgt voor een ander, maar zorg jij ook goed voor jezelf? In de respijtwijzer van Punt Welzijn lees je wat er mogelijk is in het Weerterland.

Er zijn mogelijkheden om de zorg tijdelijk uit handen te geven, zodat je even op adem kunt komen en daarna weer goed voor de ander kunt zorgen. Dit wordt respijtzorg genoemd. De zorg wordt tijdelijk overgenomen door vrijwilligers of professionals. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van dagbesteding, de inzet van een vrijwilliger, een tijdelijke opname in een zorghotel of een aangepaste vakantie.

Punt Welzijn heeft een respijtwijzer gemaakt voor mantelzorgers uit de gemeente Nederweert en Weert. Hierin vind je de mogelijkheden die er zijn om de zorg met iemand te delen. De respijtwijzer bestaat uit een informatiefolder en een overzicht op de website. In de folder staat welke vormen er zijn om de zorg tijdelijk over te dragen. Op de website www.puntwelzijn.nl/respijtwijzer is een overzicht te vinden van aanbieders van respijtzorg in de regio.

De respijtwijzer is op 25 juni uitgereikt aan een aantal mantelzorgers, wethouder Dieteren van de gemeente Nederweert en wethouder Sterk van de gemeente Weert. De respijtwijzer is met veel enthousiasme ontvangen. Reactie van aanwezige mantelzorger: “wegwijs worden in de zorg is niet makkelijk, dit helpt hierbij. Het is een handleiding om naast het zorgen voor de ander ook de tijd te krijgen om voor jezelf te zorgen. Onmisbaar voor ons als mantelzorgers.”

Zorg jij voor iemand uit jouw omgeving en wil je graag weten welke mogelijkheden er zijn om de zorg te delen? Bekijk de respijtwijzer op www.puntwelzijn.nl/respijtwijzer. Ontvang je liever een papieren exemplaar, mail dan je adres naar [email protected], dan zorgen wij ervoor dat jij hem thuis ontvangt.

Meer weten?
Sluit op woensdag 1 juli aan bij de online bijeenkomst van 19:00 tot 20:00 uur. Hier gaan mantelzorgondersteuners Imke en Pauline van Punt Welzijn met aanwezigen in gesprek over het uit handen geven van zorg en de vele vragen die hierbij komen kijken. Voor aanmelden en al je andere vragen over respijtzorg en mantelzorg kun je contact opnemen via [email protected] of bel met 0495-697900.