UNICEF: Nederlandse jongeren hebben vooral stress door school

WEERT – Nederlandse jongeren van tien tot achttien jaar hebben vooral last van stress door school, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van UNICEF. Volgens de organisatie wordt vaak gedacht dat deze leeftijdsgroep vooral van sociale media gestrest raakt, maar blijkt dat niet het geval te zijn.

UNICEF liet het onderzoek uitvoeren door het Trimbos-instituut, dat daarvoor samenwerkte met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander. Tussen december 2018 en mei 2020 werden enquêtes afgenomen en gesprekken gevoerd met jongeren uit de betreffende leeftijdsgroep.

Uit het onderzoek blijkt dat 25 procent van de respondenten het vaakst stress heeft door school. Ruim 33 procent voelt druk om aan de verwachtingen van zichzelf of van anderen te voldoen en 10 procent zegt te weinig vrije tijd te hebben. Slechts 2 procent van de ondervraagde jongeren zegt als gevolg van sociale media stress te krijgen.

Meisjes zijn vaak minder tevreden over hun leven en hebben meer last van stress door schoolwerk dan jongens. Daarnaast hebben jongeren met een hoger opleidingsniveau meer last van stress door school en het willen voldoen aan andermans verwachtingen.

BRONNU.nl
Vorig artikelRaadsbesluit verbouwing NMC de IJzeren Man
Volgend artikelVakbond: ‘Deel zorgpersoneel wil ander beroep om gebrek aan waardering’