Nieuwbouw van woonbegeleidingscentrum Kuyperhof in Weert gestart

WEERT– In maart 2020 is de eerste schop de grond in gegaan voor de bouw van het nieuwe woonbegeleidingscentrum van SGL in Weert, ‘Kuyperhof’ genaamd. SGL draagt samen met Wonen Limburg zorg voor deze nieuwbouw die naar verwachting begin 2021 gereed is. Wonen Limburg is eigenaar en verhuurder van het gebouw, SGL huurt het van Wonen Limburg. De bouw vordert inmiddels gestaag, de contouren van de eerste appartementen zijn al zichtbaar. Nieuwbouw is noodzakelijk omdat het oude Maartenshuis niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen die SGL stelt aan haar woonomgevingen.

Het huidige Maartenshuis bestaat inmiddels 46 jaar. De doelgroep alsook de kwaliteitseisen voor zorg en wonen zijn door de jaren heen flink veranderd. Daarmee is nieuwbouw een logische stap voor SGL. Inmiddels vraagt het sterk verouderde gebouw om vernieuwing én uitbreiding.

Binnen en buiten één
De nieuwbouw wordt gevestigd direct naast de huidige locatie. Een aansprekende plek, midden in een woonwijk en dichtbij alle basisvoorzieningen. Kuyperhof zal 28 ruime appartementen met eigen sanitair bevatten, vier meer dan nu het geval is. Alle cliënten krijgen hun eigen appartement met een eigen voordeur in een gezamenlijk gebouw. Ondanks de grootte van het gebouw zal de beleving kleinschalig zijn. Sociale contacten tussen de bewoners worden gefaciliteerd in en rondom het gebouw, bijvoorbeeld door de mooie tuin. Naast woningen, biedt het gebouw ruime mogelijkheden voor dagbesteding en nieuwe diensten van SGL. Vanzelfsprekend wordt de ondersteuning van cliënten in het nieuwe Maartenshuis goed gewaarborgd. Vierentwintig uur per dag is er begeleiding vanuit SGL aanwezig. Hiernaast vindt SGL integratie in de wijk en goed contact met de buurtbewoners heel belangrijk. Er is ook plek voor initiatieven uit de wijk in het nieuwe gebouw.

Welzijnsbevorderende omgeving
Bij de ontwikkeling van de plannen voor Kuyperhof zijn bewoners en medewerkers van het Maartenshuis nadrukkelijk betrokken. SGL en Wonen Limburg hebben gekozen voor een welzijnsbevorderende omgeving. Een aantrekkelijk werk- en leerklimaat draagt indirect bij aan het welbevinden van de cliënt. In het nieuwe gebouw is veel aandacht voor zorgtechnologie; de wens van SGL is zorgprofessionals en cliënten hiermee te ondersteunen met de focus op kwaliteit van leven en efficiënt werken. Hierdoor komt de medewerker dichterbij de cliënt te staan en wordt de zelfstandigheid van de cliënt bevorderd. Door de woonkwaliteit te verbeteren, draagt het woonconcept Kuyperhof bij aan verbetering van de kwaliteit van zorg, het welzijn van de cliënt én de kwaliteit van werken van de medewerker.

Feestelijk moment uitgesteld
Wonen Limburg, SGL, bouwbedrijf Van Wijnen Zuid en gemeente Weert bereidden een feestelijke aftrap van de start bouw voor die in april had moeten plaatsvinden, maar deze is helaas niet door kunnen gaan vanwege corona. Wij hopen u in een later stadium alsnog uit te kunnen nodig om samen stil te staan bij deze bijzondere nieuwbouw.

Vorig artikel5G-netwerk in Limburg: wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Volgend artikelGevangenisstraffen tot 20 jaar geëist in terrorismeproces