5G-netwerk in Limburg: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Vodafone is in de eerste helft van 2020 begonnen met de aanleg van het 5G-netwerk in Nederland, dat vanaf medio dit jaar overal beschikbaar is. Ook in Limburg. In de aanloop naar dat moment is het nieuwste mobiele datanetwerk meermaals in het nieuws geweest.

Wat is 5G?
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de opvolger van het huidige 4G-netwerk. Het 5G-netwerk is niet alleen een stuk sneller dan 4G, het is ook een stuk stabieler én het kan meer data versturen. Met 5G hebben mensen die in het buitengebied wonen of werken ook toegang tot snel internet zonder dat daarvoor kabels getrokken hoeven te worden. Daarnaast moet 5G ook nieuwe toepassingen mogelijk maken, ook wel Internet of Things (IoT) genoemd. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s, brandalarmen die met elkaar verbonden worden en drones die pakketjes afleveren. In de loop van juni 2020 zullen de eerste frequentiebanden geveild worden. Onder andere KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile zullen meedingen. Mensen die willen weten waar 5G-zendmasten staan, kunnen hiervoor in het Antenneregister kijken. Daar zijn de locaties van alle 5G-zenders terug te vinden.

5G-abonnementen en telefoons
Klanten van Vodafone die in het bezit zijn van een Red-abonnement én een telefoon die 5G ondersteunt, kunnen momenteel van het 5G-netwerk gebruikmaken. Voorbeelden van telefoons die het 5G-netwerk ondersteunen zijn: de Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en OPPO Find X2 Pro. De Hussel Mobiel-abonnementen van KPN zijn ook al geschikt voor 5G. KPN verwacht dat zij vóór eind 2021 het 5G-netwerk kunnen aanzetten. Bij T-Mobile is het sinds februari al mogelijk om een speciaal 5G-abonnement af te sluiten.  Hiervoor heeft men wel een smartphone nodig die 5G ondersteunt. Dus wie een sim only-abonnement afsluit met de juist telefoon, is goed af.

Straling en gezondheid
5G is al lange tijd onderwerp van diverse complottheorieën. Zo staken vandalen de laatste tijd een aantal zendmasten in brand, waaronder een zendmast in Pelt in Limburg. Providers en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) denken dat anti-5G-activisten verantwoordelijk zijn voor deze branden. Daarnaast zijn er veel mensen die denken dat de straling van 5G-zendmasten schadelijk is voor de gezondheid. Een enkeling denkt zelfs dat 5G verantwoordelijk is voor de uitbraak van het coronavirus. Ook een aantal Maastrichtenaren is bezorgd over de komst van het 5G-netwerk. Neemt de blootstelling aan elektromagnetische velden daadwerkelijk toe? Het 5G-netwerk moet, net als het huidige 4G-netwerk, voldoen aan internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden. Alle elektromagnetische signalen van alle antennes, wifi-routers en mobiele telefoons moeten onder deze limieten te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat de sterkte van het elektromagnetische veld overal lager dan de gestelde blootstellingslimiet, ook als 5G straks wordt geactiveerd.

Vorig artikelAantal werknemersbanen in maart met 23 duizend gekrompen
Volgend artikelNieuwbouw van woonbegeleidingscentrum Kuyperhof in Weert gestart