Sporen van een wolf in Nederweert

NEDERWEERT – Een mannetjeswolf zwerft sinds eind maart door Noord- en Midden-Limburg en het zuidoosten van Brabant. Deze wolf heeft onder meer schapen in Nederweert en Well gedood.

Het is voor het eerst dat een dier uit de Alpenregio Nederland bereikt, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt.

Het DNA van de wolf is voor het eerst aangetroffen op dode schapen bij Boekel en Made. Daarna is het dier doorgelopen naar het zuidoosten van Brabant, waar hij sinds 28 maart sporen achterlaat. Hij heeft onder meer in Well, Nederweert, Sterksel en Heeze schapen gedood. Voor het eerst werd in Nederland ook een kalf gedood door deze wolf. Het dier kon dat kalf aanvallen, omdat een groepje kalveren in een afgelegen wei zonder wolfwerende hekken stond.

Wolvenkenners zijn blij dat een wolf uit de Frans-Italiaanse Alpen Nederland heeft bereikt. Tot nu toe kwamen alle wolven in Nederland uit roedels in Duitsland en Oost-Europa. Het is goed voor de genetische variatie dat er dieren uit heel andere populaties opduiken.

In Belgisch Limburg heeft een koppel wolven inmiddels ook welpjes gekregen.

Vorig artikelOntwikkeling Multimodale Terminal de Kempen
Volgend artikelDonar talent kiest voor BAL