Geboren in crisistijd: de luxe zeepdispenser van Pro Paneel

Een interview met Marcel Veraa

WEERT – Inwoners, ondernemers en verenigingen: de coronacrisis raakt de samenleving in het hart. Vandaag: Marcel Veraa, eigenaar van Pro Paneel op bedrijventerrein Kampershoek in Weert.

In tijden van crisis, als de omzet onder druk staat, staan de echte ondernemers op. De creatieve geesten die bedreigingen ombuigen in kansen.

Marcel Veraa is er zo een. Met zijn vrouw Claire runt hij sinds 2011 Pro Paneel, een bedrijf dat plaatmateriaal verlijmt, freest en bewerkt tot halffabricaten voor de interieurbouw. Ook Marcel merkte de economische gevolgen van COVID-19. De coronacrisis schoot diverse gaten in de productieplanning, waardoor zijn machines meer stil stonden dan hem lief was. In plaats van het hoofd te laten hangen, ging de ondernemer op zoek naar een actuele oplossing om zijn machinepark aan het draaien te houden. “Een product dat bijdraagt aan het bestrijden van het coronavirus en bij ondernemers in een duidelijke behoefte voorziet”, zo noemt hij het zelf.

Van probeersel tot serious business
Het resultaat is een 1,5 meter hoge en 30 centimeter brede zuil voor het plaatsen van zeepdispensers. Bedrukt met bedrijfslogo. “Alle bewerkingen die hiervoor nodig zijn – het zagen, frezen en verlijmen – zijn voor ons vertrouwde kost. Afhankelijk van het interieur en de wensen van de klant is de zuil leverbaar in houtlook- of witte standaarduitvoering. Ook in dispensers is er keuze. “We hebben een dispenser die je met je elleboog kunt bedienen en een geautomatiseerde variant waar je alleen maar je handen onder hoeft te houden. Speciaal voor kleine zelfstandigen, zoals kappers of schoonheidssalons, hebben we een zuil gemaakt met een rvs-bakje waar je een pompje met desinfectiegel in kunt zetten.”

Wat begon als ‘probeersel’ groeide uit tot serious business. De desinfectiezuilen van Pro Paneel blijken een schot in de roos en zijn nauwelijks aan te slepen. Sinds begin mei, toen de productie van start ging’, verlieten al honderden exemplaren de werkplaats op Kampershoek. Ze staan nu in winkels, gezondheidscentra en kantoorruimten: van Groningen tot diep in de Belgische Ardennen. Ook in het kantoor van Rabobank Weerterland en Cranendonck staat nu een houten dispenser te pronken.

Duurzaam interieuronderdeel
Marcel is blij met het succes. “Als ondernemer probeer ik zoveel mogelijk mee te denken met de klant. Als het bedrijf op volle toeren draait, heb je vaak geen tijd om nieuwe dingen te bedenken. Nu was die vrije ruimte er wel en heb ik die benut.”

Of ‘de zuil van Veraa’ een blijvertje wordt in de zakelijke markt, durft Marcel niet te zeggen. “Maar dat het coronavirus nog wel even blijft rondwaren, lijkt een feit. ‘Handen wassen’ blijft voorlopig het devies. De zuil heeft een duurzame uitstraling. Ook als de coronacrisis voorbij is, kan het als stijlvol meubel gewoon blijven staan.”

In deze serie laten we in samenwerking met Rabobank Weerterland en Cranendonck zien hoe klanten de economische storm trotseren. Hoe vindingrijk en weerbaar zij zijn en welke keuzes ze maken om zakelijk en privé het hoofd boven water te houden.