Persoonlijke aandacht blijft belangrijk, zeker nu

Germa Cox, Adviseur Dagelijkse Bankzaken

WEERT – Inwoners, ondernemers en verenigingen: de coronacrisis raakt onze samenleving in het hart. Vandaag: Germa Cox, Adviseur Dagelijkse Bankzaken.

Nooit eerder bewees het internet de samenleving zo’n grote dienst als in de afgelopen maanden. Nu het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en fysiek afstand te houden, is het maar wat fijn dat we bijna al onze bankzaken online kunnen regelen. Helaas geldt dat virtuele gemak nog niet voor iedereen. Met name ouderen hebben soms nog moeite om hun weg te vinden op de digitale snelweg. Daarbij is een fysiek bezoek aan de bank soms nog noodzakelijk, bijvoorbeeld om jezelf te legitimeren of een zakelijke overeenkomst te ondertekenen.

Om die reden koos Rabobank Weerterland en Cranendonck ervoor om haar bankkantoor in Weert ook in deze coronatijd open te houden. “Ook voor klanten voor wie internetbankieren nog geen vanzelfsprekendheid is, willen we er zijn. Dat doen we natuurlijk op een verantwoorde en veilige manier. De gezondheid van een ieder staat voorop. Daarom hebben we speciale spatschermen opgehangen en bewaken we de 1,5 meter afstand. Verder houden we ons strikt aan het advies van premier Rutte om ‘de handen stuk te wassen’, vertelt Germa Cox die ook in deze coronatijd samen met haar collega’s de bankhal draaiende houdt.

Nu de mobiele adviseurs van de Rabobank vanwege het coronavirus helaas geen huisbezoeken meer kunnen afleggen, voorziet de openstelling van het bankkantoor in een duidelijke behoefte, zo merkt de Adviseur Dagelijkse Bankzaken. “Met name oudere klanten die online vastlopen, komen met vragen rond het dagelijkse betalingsverkeer. Denk aan het aanvragen of deblokkeren van een pinpas, het verhogen van de opnamelimiet, het regelen van een volmacht of het melden van een overlijden. Hier op kantoor nemen we de tijd. Samen loggen we in en gaan we het regelen. Door alles rustig en stap voor stap uit te leggen, zorgen we ervoor dat de klant het de volgende keer thuis zelf kan regelen. Daar zijn onze inspanningen op gericht. Zeker in deze tijd waarin wordt gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven, is die zelfredzaamheid belangrijk.”

Ter aanvulling op de dienstverlening besloten de adviseurs onlangs om alle klanten van hogere leeftijd persoonlijk te bellen. Germa: “We vragen hoe het gaat en of we nog ergens mee kunnen helpen. Zeker in deze tijd wordt die aandacht gewaardeerd, merken we. Laatst sprak ik een man die zijn bankzaken nog op de oude manier deed. Hij had geen enveloppen meer om zijn overschrijvingsformulieren te kunnen versturen. Ik heb direct een pakketje voor hem besteld.”

De Rabobank vindt het belangrijk dat iedereen op een veilige manier zijn bankzaken kan doen. Zeker mensen op hogere leeftijd die kwetsbaarder en minder beducht zijn op de gevaren van deze tijd. Germa: “Met verschillende instanties werken we aan de oprichting van een lokale alliantie om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. In dit kader hebben medewerkers onlangs enkele trainingen gevolgd over hoe je het beste kunt omgaan met klanten die vergeetachtig of dementerend zijn. Dat zit ‘m vaak in kleine dingen. Als iemand bijvoorbeeld een verkeerde pincode heeft ingetoetst, kun je ook zeggen dat de automaat de pincode niet heeft herkend in plaats van dat de klant iets fout heeft gedaan. Dat klinkt toch net even anders. Het voelt goed om zo dichtbij te staan en mensen te helpen die je hulp nodig hebben.”

In deze serie laten we zien hoe klanten van Rabobank Weerterland en Cranendonck de economische storm trotseren. En wat de bank doet om te helpen.

Vorig artikelStamtäöfelkes aflevering 95: Wi-j zoeë: Vêrrekes (met hoeëfdletter)?
Volgend artikelNatuur- en Milieucentrum De IJzeren Man zoekt vrijwilligers voor kinderworkshops