Weert vlaai- of bierstad?

Weerter Stadsbrouwerij | Foto: Beeldkracht

WEERT – Sinds jaar en dag staat Weert onder andere bekend als vlaaienstad. Dat is iets waar de inwoners trots op mogen zijn. Maar sinds een paar jaar is er langzaam maar zeker ook een andere bekendheid bijgekomen. Weert, bierstad!

In vroegere tijden zijn er zeer veel brouwerijen geweest in Weert. Met de opkomst van de pils-cultuur heeft de een na de ander helaas plaats moeten maken voor de biergiganten. De laatste bekende brouwerij van Weert, de Wertha-brouwerij, sloot in 1969 haar deuren. Alle verdwenen Weerter brouwerijen zijn zichtbaar gemaakt via de website www.weertinkaart.nl als je klikt op thema’s en dan op bierbrouwerij zie je waar deze brouwerijen gevestigd waren.

Bieren van kleinere ambachtelijke brouwerijen zijn al jaren wereldwijd aan een opmars bezig. Dit is aan Weert niet voorbij gegaan. Op dit moment staat de teller in Weert op 9 geregistreerde brouwerijen. Dit in een stad met net iets meer dan 50.000 inwoners. Dat is één brouwerij per 5500 inwoners. In vergelijking: In Amsterdam zijn er zo’n 11 brouwerijen op 870.000 inwoners. Dat is er één per 80.000 inwoners.

De brouwerijen in Weert: De Natte Gijt, De Brouwschuur, JD brewery, Brouwerij In De Nacht, Stichting Wertha, de mannen van Kwakboks, Stroeëj Dorus en heel recent Goutier Beer met ‘Roeëje Knoeëj’ en sinds gisteren ook brouwerij ’t Zâl met ‘Baeter Lemme’. Al deze bieren zijn natuurlijk in het plaatselijke proeflokaal te proeven.

Daarnaast zijn er ook meer dan 25 brouwerijen elders in het land die hun bieren maken of laten maken in de Weerter ketels.

Vorig artikelUitpunt Hamont-Achel organiseert coronaproof zomeraanbod
Volgend artikelRookverbod in bossen en natuurterreinen tot 1 december 2020