Oud-burgemeester Jos Heijmans van Weert wiste 9.133 mails

WEERT – Kort nadat de gemeenteraad van Weert besloot tot een onderzoek naar de integriteit van burgemeester Jos Heijmans, wiste Heijmans ruim 9000 berichten uit zijn mailbox. Dat verklaarden de advocaten van Weert in het kort geding dat de inmiddels oud-burgemeester tegen de gemeente heeft aangespannen.

Heijmans (D66) hoopt via het kort geding te voorkomen dat de gemeente zakelijke correspondentie van hem overdraagt aan de krant De Limburger, die via een Wob-procedure probeert om berichten tussen hem en het PvdA-raadslid Fanida Kadra in handen te krijgen.

Heijmans via Facebook: ‘Vanwege de eenzijdige berichtgeving in de Limburgse media laat ik weten waar mijn zaak echt om gaat. NIET om het opschonen van mijn mailbox voordat er überhaupt een Wob-verzoek was, NIET omdat ik daarna tegen openbaarmaking van documenten zou zijn (ik heb juist alle documenten waarvan het college zegt dat die onder het Wob-verzoek vallen zélf openbaar gemaakt!). Het kort geding gaat erover dat wethouders zich niet onrechtmatig toegang mogen verschaffen tot vertrouwelijke gegevens van de burgemeester.’

Heijmans had in februari al tijdelijk zijn ambt neergelegd en maakte in mei nog voor de uitslag van het onderzoek bekend dat hij niet meer wil terugkeren als burgemeester.

Bedreigd
De oud-burgemeester wil nu voorkomen dat er e-mails van hem openbaar worden gemaakt, omdat zijn privacy daarmee geschaad zou worden. Op de zitting gaf Heijmans aan dat hij regelmatig wordt bedreigd: “zondag nog”. Hij vreest voor de veiligheid van hemzelf en van zijn gezin. Zo meldt de NOS.

Heijmans heeft tussen 15 en 19 januari 9.133 mails gewist, schrijft 1Limburg. “9.133 redenen om de heer Heijmans niet op zijn blauwe ogen te geloven. Er zitten op dit moment welgeteld nog zeven berichten in zijn mailbox”, zegt een advocaat van de gemeente Weert.

Dat de mails zijn verwijderd maar niet verdwenen, komt doordat de wethouders van Weert op 31 januari beslag hebben gelegd op de mailbox van Heijmans. Daardoor zijn de gegevens van 29 januari tot zestig dagen daarvoor niet verdwenen. “Verwijderen betekent niet dat ze ook meteen vernietigd zijn. Dat gebeurt pas na zestig dagen”, legt een advocaat van Weert uit.

Documenten 
Heijmans zegt dat hij zijn mailbox vaak opschoont en dat hij geen informatie wil achterhouden. Op de zitting overhandigde Heijmans daarom documenten aan de advocaat van De Limburger, die ook bij de zitting aanwezig was. Wat er in die documenten staat, is nog niet duidelijk. Ook heeft Heijmans die vandaag openbaar gemaakt: Ik heb vanmorgen tijdens de zitting openbaar gemaakt wat volgens de gemeente wel maar volgens mij niet onder het Wobverzoek van de Limburger valt. Niets te verbergen”.

Lees hier de documenten_inzake_WOBverzoek die Heijmans vandaag zelf openbaar maakte. De kortgedingrechter doet op 15 juni uitspraak.

BRONNOS.nl
Vorig artikelMasten ontrafelen het mysterieuze gedrag van vleermuizen in de Groote Peel
Volgend artikelOud-burgemeester Jos Heijmans van Weert publiceert zelf documenten