Emotionele Jos Heijmans: ‘Ik heb geen eerlijke kans gekregen’

WEERT – “De wethouders hebben mij nooit een eerlijke kans gegeven om mijn taak te hervatten.” Daarmee reageert voormalig burgemeester Jos Heijmans van Weert woensdagavond tijdens een extra openbare gemeenteraadsvergadering op de conclusies van integriteitsbureau Berenschot.

Heijmans is zichtbaar aangedaan als hij na maanden van stilzwijgen ten overstaan van de gemeenteraad en het college van B&W een verklaring geeft over het rapport van Berenschot dat onderzoek heeft gedaan naar zijn integriteit. Hij vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gekregen om zich te verantwoorden in de rol van burgemeester en stelt dat het college van B&W al op voorhand conclusies heeft getrokken, nog voordat het rapport afgerond was.

Wethouder Paul Sterk (Zorg) geeft een totaal andere lezing. “Toen de integriteitskwestie in de media kwam, probeerde de burgemeester ons gerust te stellen dat er niets aan de hand was. De kloof tussen de burgemeester en wethouders werd groter toen er WOB-verzoeken kwamen die hij wilde tegengaan. Wij staan namelijk juist voor transparantie.”

Kapot
Met de uitkomsten van dit onderzoek had ik naar eer en geweten kunnen en willen aanblijven”, zegt Heijmans. “Het raakt mij hard dat ik mij niet mag verdedigen. Het was de bedoeling om dat vanavond te doen, maar het college van B&W heeft aangegeven dat ongeacht de uitkomst van het rapport ik nooit meer terug zou mogen keren in mijn functie. Daardoor was ik kapot en voelde ik me helaas genoodzaakt me ziek te melden.”

Vervolgens heeft Heijmans te kennen gegeven niet terug te keren als burgemeester en werd op 18 mei Ina Lippink benoemd tot waarnemend burgemeester van Weert.

Mandaat
Berenschot stelt dat Heijmans in de fout is gegaan bij de toekenning van subsidiegelden aan een jongeren stichting waarvan hijzelf destijds de voorzitter was. Daar had hij geen mandaat voor, omdat de toekenning van subsidies een zaak is van het volledige college van B&W en niet alleen van de burgemeester. Heijmans ziet dat anders: “Er was geen formeel mandaat, maar vele bestuurders hebben verklaard dat ik als burgemeester portefeuillehouder was. Inclusief coa-gelden. Ik had dus wel een mandaat. Hoe kan het anders dat de wethouders vijf jaar lang gehandeld hebben alsof ik een mandaat had?”

Vorig artikelHostellerie Munten breidt terras uit aan de Wilhelminasingel
Volgend artikelWethouders doen boekje open: ‘Heijmans is een einzelgänger’