Ventileren cruciaal in strijd tegen corona

WEERT – Om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden is goede ventilatie in publieke ruimtes “van cruciaal belang”. Dat stellen natuurkundigen en medisch onderzoekers van de UvA in een onderzoek waarbij onder meer gebruikgemaakt is van laserlicht. Het gaat dan om verspreiding in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en in verpleeghuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Voor het onderzoek werd gezonde mensen gevraagd te spreken en te hoesten, waarna met laserlicht de verspreiding van kleine druppeltjes (aerosolen) werd geanalyseerd. Die bleken minutenlang naar de grond te zweven. Na vijf minuten was de helft nog in de lucht aanwezig. “De mini-druppeltjes zijn daardoor veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus.”

Bij dezelfde test in een goed geventileerde ruimte “verdween de helft van de druppeltjes in 2,5 minuten uit de lucht”. Als in de ruimte een deur of een raam openstond, was binnen dertig seconden sprake van een halvering.

BRONNOS
Vorig artikelProgramma Bospop 2020 grotendeels hetzelfde voor 2021
Volgend artikelVerzoek GroenLinks afgewezen, AZC Weert gaat sluiten