Heijmans en Kadra ontvangen rapport Berenschot

Stadhuis Weert

WEERT – Vanmorgen om 9.00 uur werd het rapport van Berenschot aangeboden aan oud-burgemeester Jos Heijmans en PvdA raadslid Fanida Kadra. Dit rapport is geschreven naar aanleiding van een integriteitsonderzoek waar de gemeenteraad op 5 februari opdracht voor heeft gegeven. ‘s Middags kregen raads- en collegeleden van de gemeente Weert het rapport aangeboden dat op 3 juni in de raadsvergadering wordt besproken (zonder publiek en pers).

De raadsvergadering over de presentatie van het rapport Berenschot wordt in twee termijnen afgehandeld waarbij geen spreekrecht wordt toegestaan. Zowel Jos Heijmans als Fanida Kadra (of hun vertegenwoordigers) worden in de gelegenheid gesteld om tijdens de gemeenteraadsvergadering te reageren op het rapport.

Berenschot leidt integriteitsonderzoek naar Jos Heijmans
Dagblad De Limburger onthulde in januari dat de burgemeester van Weert mogelijk de gemeentelijke gedragscode heeft overtreden. Jos Heijmans (D66) zou wellicht onrechtmatig subsidies hebben verstrekt aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is. Berenschot is aan boord gehaald om het handelen van de burgemeester onder de loep te nemen.

In vier jaar tijd ontving International Award for Young People –een landelijke stichting die activiteiten organiseert voor jongeren– €24.500 subsidie van de gemeente Weert, zo stelt De Limburger. Een groot deel van dit bedrag zou door Heijmans persoonlijk –zonder collegebesluit– zijn toegekend aan de stichting.

Het toegekende subsidiegeld zou afkomstig zijn uit een potje dat de gemeente krijgt van het Rijk en waarover de burgemeester zelf mag beslissen, zonder raads- of collegebesluit. Desondanks stellen deskundigen die met De Limburger spraken dat Heijmans met zijn handelen de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt, aangezien hij zelf voorzitter is van de betreffende stichting. De burgemeester zelf ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling, persoonlijke verrijking of overtreding van de gedragscode.

De Weerter gemeenteraad stemde unaniem voor een onderzoek naar zijn integriteit: “Wij willen als raad hier uiterst zorgvuldig en prudent mee omgaan. Een zorgvuldig proces is van het grootste belang om te komen tot waarheidsvinding en een objectieve oordeelsvorming die recht doen aan betrokkenen. Hiervoor is naar de mening van de raad een onafhankelijk onderzoek door een extern bureau het meest geijkte middel.”

Integriteitsonderzoek Berenschot
Het bureau heeft niet alleen de subsidies onder de loep nemen die Heijmans gunde aan de Stichting International Award for Young People, maar ook andere subsidies die hij verstrekte. Ook evalueert Berenschot het handelen van de Weerter PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra, die op de loonlijst staat van de Stichting International Award for Young People. Ook van haar zal worden vastgesteld of ze conform wet- en regelgeving en gedragscodes heeft gehandeld.

Berenschot wordt daarin begeleid door een grote, tijdelijke commissie. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van alle Weerter politieke partijen, behalve de PvdA. Dit is omdat Kadra zelf de enige PvdA-zetel in Weert inneemt.

Vorig artikelUitbreiding terrassen in Weert
Volgend artikelMeerdere huishoudens in een vakantiehuis, mits er genoeg toiletten zijn