Roze Stationstunnel op 17 mei in Roermond ‘Dag tegen Homofobie en Transfobie’

ROERMOND – Zondag 17 mei kleurt de Stationstunnel in Roermond roze door verlichting. Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee aandacht vragen voor IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Wethouder Smitsmans licht dit toe: “Deze corona-tijd vraagt het uiterste van ons allemaal. Langzaam en voorzichtig willen we terug naar normaal. Daarom is het ook belangrijk dat we als Regenboogstad zichtbaar stilstaan bij 17 mei. Want we blijven staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn en mee kan doen.” De gemeente Roermond is samen met de gemeente Weert één van de 53 Regenboogsteden.

Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie
17 mei is jaarlijks de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Op deze dag vragen LHBTI-organisaties aandacht voor de sociale onwenselijkheid van homo- en transhaat. LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I). De dag werd in 2003 in het leven geroepen en inmiddels doen zo’n 130 landen mee.

Herkomst 17 mei
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Vóór die tijd stond homoseksualiteit op die lijst namelijk geregistreerd als een psychische aandoening. Daarom wordt IDAHOT jaarlijks op 17 mei gevierd.

Bewustwording
Nog steeds bestaat er veel homo- en transfobie in de wereld. Veel mensen krijgen met discriminatie te maken vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze krijgen moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest, met alle gevolgen van dien. Bij evenementen zoals de Amsterdam Pride wordt seksuele diversiteit vooral gevierd. Bij IDAHOT gaat het met name om bewustwording. Een dag als deze maakt seksuele diversiteit en genderdiversiteit zichtbaar. En dat draagt bij aan de sociale acceptatie.

Vorig artikelKoning Willem-Alexander bezoekt sportgebied Genneper Parken in Eindhoven
Volgend artikelConducteur hoeft niet actief op zoek naar reiziger zonder mondkapje