Jos Heijmans treedt af als burgemeester van Weert

Burgemeester Heijmans | Foto: Linda Beelen

MAASTRICHT | WEERT – Donderdag heeft burgemeester Jos Heijmans van de gemeente Weert zich bij de gouverneur van de provincie Limburg ziek gemeld en verklaard niet meer terug te willen keren in het ambt van burgemeester van de gemeente Weert. Zo meldt de nieuwswebsite WeertdeGekste.

Gouverneur Bovens zal zo spoedig mogelijk een waarnemend burgemeester te benoemen. Een woordvoerder van de gemeente Weert zegt desgevraagd dat de gemeenteraad en personeel vanavond hierover zijn geïnformeerd. De Provincie Limburg komt wellicht later nog met een persbericht.

Op 3 juni aanstaande is er een extra gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering wordt het onderzoeksrapport van Berenschot -over de integriteit van burgemeester Jos Heijmans- besproken.

Aanleiding voor het onderzoek is een artikel in De Limburger over het feit dat Heijmans zonder goedkeuring van het college of de gemeenteraad 23.000 euro gemeentelijke subsidie gaf aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is. Ook haalde de burgemeester een Weerter ondernemer binnen als sponsor voor die stichting. Daarmee kan hij de schijn van belangenverstrengeling wekken, en dat is in strijd met de gemeentelijke gedragscode.

Heijmans ontkende eerder dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling, persoonlijke verrijking of overtreding van de gemeentelijke gedragscode. De D66’er liet daarbij weten vertrouwen te hebben in een goede afloop van het onderzoek.

Biografie
A.A.M.M. (Jos) Heijmans (Steenbergen, 21 oktober 1953) is een Nederlands politicus. Hij is lid van D66. Heijmans behaalde een MO-akte in pedagogiek en was werkzaam als groepsleider in een internaat voor moeilijk opvoedbare jongens. Ook was hij werkzaam in een Boddaertcentrum en in de jeugdgevangenis van Breda.

Politieke carrière
Heijmans was raadslid en wethouder in Steenbergen voor hij in maart 1995 benoemd werd tot burgemeester van de toenmalige Limburgse gemeente Haelen. In 2003 keerde hij terug naar Noord-Brabant in verband met zijn benoeming tot burgemeester van Bernheze. Sinds 1 oktober 2011 is Heijmans burgemeester van Weert. Op 31 januari 2020 trad hij tijdelijk terug als burgemeester van Weert in verband met een extern gemeentelijk onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van Heijmans bij de verstrekking van subsidies.

Nevenfuncties
Naast zijn nevenfuncties gerelateerd aan het burgemeestersambt is Heijmans lid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, voorzitter van het Nederlands Burgemeesters Elftal, voorzitter van de Gebruikersvereniging PinkRoccade Local Government, voorzitter van de Gebruikersvereniging Verseon, voorzitter van de International Award For Young People Nederland en voorzitter van Stichting Burgomasters.

Persoonlijk
Heijmans is gehuwd en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met hardlopen, golf, fitness en voetbal.

BRONWeertdeGekste.nl
Vorig artikelHelp de patrijzen, maai geen bermen en slootkanten voor 15 juli
Volgend artikelGeheel de hemel weerspiegelend – Yvonne Schroeten