Help de patrijzen, maai geen bermen en slootkanten voor 15 juli

OSPEL – Sinds vorig jaar wordt een aantal Ospelse patrijzen gevolgd via halszenders. Op de foto patrijshaan Thijs en hen Rianne. Thijs volgen we al meer dan een jaar en Rianne heeft sinds kort ook een zender. Ze leven in het gebied rond rijwielhandel Donkers en zorgkwekerij De Peeldijk en hebben daar vorig jaar hun kuikens grootgebracht.

Patrijzen waren vroeger zeer algemeen in onze contreien maar nu moet je ze met een lantaarntje zoeken. Eén van de conclusies uit het zenderonderzoek is dat in mei en juni veel broedende patrijzen worden uitgemaaid. Vooral in juni zitten de hennen muurvast te broeden op hun nest met 15 eieren en ze zitten zo goed verborgen dat je ze echt niet zit zitten.

Ga de nesten ook niet zoeken want patrijzen zijn erg gevoelig voor verstoring en laten hun nest snel in de steek. Zie je in mei-juni een patrijshaantje alleen, of een koppeltje patrijzen, rond je huis of langs de weg, dan weet je dat daar vlakbij ergens het nest moet liggen. Maai daar dan geen berm of slootkant. Ook de kleine kuikentjes kunnen in het begin nog niet snel wegkomen dus zelfs als het nest al uit is en het toompje kuikens zit nog in de berm, kan maaien fataal zijn.

Help de patrijzen in ieder geval veilig hun nest uit te broeden. Ze komen daarna nog genoeg gevaren tegen.

Willem Maris, Natuurrijk Limburg

Vorig artikelHeilige Hieronymus van Weert (1522-1572) had al een tatoeage
Volgend artikelJos Heijmans treedt af als burgemeester van Weert