Codewoord bij de apotheek “masker 19” voor huiselijk geweld

Stockfoto

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf 1 mei het codewoord ‘masker 19’ bij apotheken noemen om hulp te vragen. Dat maakten minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP vrijdag bekend. Het initiatief is opgezet omdat de quarantainemaatregelen een verhoogde kans op huiselijk geweld veroorzaken.

Huiselijk geweld kan normaliter gemeld worden bij Veilig Thuis of -in levensbedreigende situaties- bij de politie. Nu door het coronavirus veel partners onafgebroken in dezelfde ruimte verblijven, is het lastiger om ongemerkt een melding te kunnen maken.

“Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen”, aldus minister de Jonge.

Alle apothekers in het land moeten actie ondernemen als iemand het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek. Is het slachtoffer alleen, dan wordt samen met de apotheker in een aparte ruimte naar Veilig Thuis gebeld. Wanneer het slachtoffer niet alleen is, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis.

Vrees voor toename in huiselijk geweld door coronamaatregelen
Betrokken organisaties uitten eerder hun zorgen vanwege de vrees dat slachtoffers geweld nu moeilijker kunnen melden doordat partners nu constant bij elkaar in de buurt zijn. In Nederland was er nog geen sprake van een toename van het aantal meldingen over huiselijk geweld, schreef NU.nl al eerder.

Eerder werd in Frankrijk en Spanje hetzelfde codewoord geïmplementeerd. Beide landen zagen het aantal meldingen met respectievelijk een derde of zelfs de helft stijgen.

Bron: NU.nl

Vorig artikelKnutselen met Emmy en Okke voor moederdag
Volgend artikel‘QMUSIC THE PARTY’ verzet naar 2021