Buurgemeenten België kopen mondmaskers voor inwoners

14 Belgische gemeentes kopen samen 320.000 mondmaskers aan voor hun inwoners

Het is duidelijk dat een versoepeling van de corona-maatregelen alleen maar kan als dat gepaard gaat met blijvende aandacht voor de basisregels, zoals handhygiëne, thuisblijven als je ziek bent en vooral ook afstand houden van elkaar. Maar wanneer er opnieuw meer mensen aan het werk gaan, meer winkels openen,… is voldoende afstand houden niet altijd mogelijk. Daarom promoot de federale overheid het gebruik van (stoffen, herbruikbare) mondmaskers in situaties waar je niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Een mondmasker draag je in zo’n geval dus om anderen te beschermen.

De BWOL-gemeenten ondersteunen de visie en maatregelen van de federale overheid. Ze hechten heel veel belang aan de gezondheid en veiligheid van hun bevolking én ook aan een verantwoorde heropstart van het economisch en maatschappelijk leven.

Omdat ‘aan mondmaskers geraken’ al de hele coronacrisis lang een grote uitdaging blijkt te zijn, hebben 14 Limburgse gemeenten besloten de krachten te bundelen om zo de kans op welslagen te vergroten, want dit is een zeer omvangrijke logistieke operatie voor alle betrokken gemeenten. “We hebben diverse pistes onderzocht en bewandeld, maar deze van één grote bestelling via dit Limburgse bedrijf lijkt ons de meest zekere én de snelste manier om op grote schaal aan de nodige ‘communitymaskers’ te geraken”, aldus de burgemeesters van BWOL. “In plaats van allemaal ‘soloslim’ te spelen en zo mogelijk elkaar te gaan beconcurreren, bundelen we de krachten.”

De maskers worden dus aangekocht via het Limburgse bedrijf Bioracer, dat vooral actief is op vlak van sportkleding. Het zal gaan om herbruikbare stoffen maskers met linten en de mogelijkheid om er een extra beschermende laag filterstof in te steken. Deze filterstof zal voorzien worden door de federale overheid.

De inwoners van brandweerzone Oost-Limburg mogen dan ook een gratis mondmasker verwachten vanaf midden mei. Van zodra zekerheid is over de leveringsdatum, zullen de gemeenten hierover verder communiceren met hun inwoners.

In België is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en op de werkplek waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden, vanaf 4 mei verplicht. In de scholen zullen mondmaskers in een latere fase verplicht worden voor kinderen vanaf 12 jaar en voor het personeel.

De 14 deelnemende gemeenten zijn As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Riemst, Voeren en Zutendaal.

 

Vorig artikelLimburg Bevrijd(t) app vanaf 1 mei beschikbaar
Volgend artikelRoermond-Weert stijgt in verkiezing Logistieke Hotspot van het Jaar